Želite li da budete Džejms Bond?

Zagreb, Beta, specijalno za Nadlanu.com

Možete li sebe zamisliti u ulozi Bonda? Džejmsa Bonda? Da baš onako kao on sedate u najnoviji "aston martin" sa zanosnom lepoticom do sebe i, hladnokrvno paleći motor, krećete u novu uzbudljivu misiju protiv neprijatelja države?

Zvuči intrigantno, zar ne? Pa probajte. Od takvog sna udaljeni ste tek jedan klik mišem i jedan udarac na tipku "enter".

Nedavno otvorena internet stranica hrvatske tajne službe, Sigurnosno-obaveštajne agencije (SOA, http://www.soa.hr/) nudi vam upravo to. Dobro, treba biti iskren, pa reći kako Hrvatska nije Velika Britanija, niti SOA nudi "bondovsku" stvarnost ako uđete u njene redove, no priznajte da ponuda zvuči zanimljivo.

Naime, SOA je prva tajna služba u Hrvatskoj koja je svoje aktivnosti, sve do ovih dana obavijene velom tajne, odlučila predoči javnosti, iako takva praksa nije neuobičajena u dobrom delu razvijenih zapadnih zemalja. No, posebna je zanimljivost ove internet stranice što, između svih ostalih uobičajenih tema, poput informacija o istoriji tajnih službi u Hrvatskoj, njihovom delokrugu rada, zakonskim temeljima funkcionisanja i sistemu kontrole njenog rada, nudi i upitnik za zainteresovane koji žele posao u tajnoj službi.

Navala upravo ba ovaj link, pod nazivom "Posao u SOA" od samog je početka bila ogromna, iako SOA ne želi otkriti koliko je upitnika popunjeno i poslato u centralu.

U svakom slučaju, ako poželite da postanete član SOA, od vas će se tražiti da svojim potpisom odobrite detaljnu proveru svog dosadašnjeg života, karaktera, jednom rečju, svega što ste učinili ili pak propustili da učinite. Uz to, morate imati odgovarajući stepen obrazovanja, odgovarajuće stručno znanje i iskustvo, posebnu zdravstvenu i psihičku sposobnost i hrvatsko državljanstvo.

(old_image)Neki su mediji nakon otvaranja spomenute stranice objavili i da SOA svoje buduće kandidate ispituje ama baš o svemu, pa i o onim intimnim, škakljivim stvarima. Tajna služba tako želi znati koliko ste poslova do sada promenili, šta volite a šta ne, pa čak i to kakve su vam seksualne sklonosti i posećujete li možda bordele.

Zapošljavanje tajnih agenata putem javnih konkursa potpuna je novost u Hrvatskoj, jer su sve do sada pripadnici tajnih službi vrbovani na razne, ponekad i vrlo sumnjive načine, što je rezultiralo činjenicom da su se, pogotovo u ranim 90-im godinama prošlog veka, među njima neretko mogli naći i osuđivani kriminalci, pripadnici podzemlja i ljudi sumnjive prošlosti.

Posledica takve prakse je da već i samo spominjanje pojma "tajni agent" kod prosečnog hrvatskog građanina izaziva neugodne asocijacije, a većina njih spontano će, uz izraze neskrivenog gađenja na licu, reagovati izgovaranjem imenica poput "cinkaroš", "špija", "žbir" ili "onaj koji kopa po tuđem smeću".

Dakle, jeste li još uvek sigurni da želite biti hrvatski Bond? Džejms Bond?

Sandra Carić-Herceg
Jul 2008.

Pogledajte još