Boris Tadić: Ekonomija i zapošljavanje glavne teme

BEOGRAD, 30. decembra 2011. (Beta) - Na godišnjoj konferenciji za novinare, Boris Tadić je rekao da je Srbija u nepovoljnom finansijskom okruženju i uslovima svetske ekonomske krize za dva odsto povećala bruto društveni proizvod a izvoz za 15 odsto, dok je istovremeno smanjen spoljnotrgovinski deficit.

PREDSEDNIČKI I PARLAMENTARNI IZBORI U 2012.
"Po Ustavu Srbije je nemoguće da predsednički izbori budu održani 2013. godine nego moraju da budu do kraja 2012", rekao je Tadić.

Obraćajući se novinarima u Predsedništvu Srbije, Tadić je naglasio da samo kretanje ka Evropskoj uniji garantuje stabilnost, bolji životni standard za građane, nove investicije i modernizaciju Srbije.

"Izmirujemo međunarodne finansijske obaveze na relativno redovan način i to pokazuje stabilnost naše ekonomije. Investicije su veće nego u svim državama regiona i nedavno je izašao podatak da su strane direktne investicije u srpsku privredu veće nego u Sloveniji, Madjarskoj, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini zajedno", kazao je Tadić.

Tadić je rekao da je nezaposlenost u Srbiji veoma visoka i da iznosi 22 odsto, kao i da plate nisu dovoljne, ali da nisu ni najniže uregionu.

On je naveo da se sledeće godine očekuje rast BDP od 1,5 odsto i povećanje izvoza za 10 odsto, kao i da inflacija sa ovogodišnjih sedam odsto bude smanjena na pet odsto.

Pogledajte još