TV i radio emiteri protiv kontrole sadržaja

VAŠINGTON, 10. januara 2011. (Beta-AP) – Vrhovni sud SAD razmatra da li savezna vlast treba da i dalje nadzire radio i televizijske programe zbog mogucnosti psovki i drugog neprimerenog sadržaja, kada Amerikanci imaju kablovsku televiziju koja nije pod kontrolom, a na internetu se lako može doći do takozvanog sadržaja za odrasle.

Nacionalne televizijske mreže su se pozvale na Prvi amandman koji garantuje slobodu izražavanja i medija, u slučaju protiv Savezne komisije za komunikacije.

Emiteri žele da sud preinači odluku iz 1978. kojom je Federalna komisija za komunikaciju ovlašćena da reguliše RTV sadržaj, bar u vreme kada deca mogu pratiti programe, a to su udarni termini do 22 časa.

U danas iznetim argumentima pred Vrhovnim sudom, američka vlada navodi da posebnu pažnju na svoje sadržaje treba da obrate televizije i radio stanice koje emituju program sopstvene proizvodnje jer su one dominantne, dok mnogo stanica samo emituju preuzet sadržaj, poput filmova i serija.

Devet od deset domaćinstava u SAD ima kablovsku ili satelitsku televiziju, i gledaoci pritiskom na daljinski upravljač mogu lako da krstare izmedju televizija koje emituju vlastiti program i onih drugih.