Ubijeni 2005. u Haditi u Iraku žrtve odmazde

KAMP PENDLTON (SAD), 12. janauara 2012. (Beta-AP) – Vojnik SAD koji se borio u Iraku Senik Dela Krus svedočio je u procesu pred vojnim sudom u mornaričkoj bazi Kemp Pendlton u Kaliforniji da je komandant njegove jedinice pozvao vojnike na odmazdu pre nego što su 2005. u Haditi ubili 24 Iračana, medju kojima i žene i decu.

Kako je naveo Dela Krus, narednik Frenk Vuterih rekao je pripadnicima svoje jedinice, pošto je ubijen jedan američki marinac, da treba da ubiju svakog ko pokuša da ih napadne.

Vuterih, koji je optužen po osam tačaka za ubistvo bez predumišljaja, poslednji je otpuženik u najvećem i najdužem procesu protiv američkih vojnika koji su ratovali u Iraku.

On je optužen, takodje, za suviše nasilan napad, nemarnost, propuste u obavljanju dužnosti i ometanje pravde.

Pokolj u Haditi smatra se ključnim momentom u ratu u Iraku koji je dodatno doveo u pitanje reputaciju SAD, već ranije ugroženu zbog skandala u vezi sa zatvorom Abu Graib.

Do masakra je došlo, pošto je Vuterihova jedinica napadnuta dok je bila u konvoju koji je prevozio zalihe, nakon čega je on izašao iz kamiona i počeo da puca na grupu Iračana koji su stajali u blizini.