Vlasnik broda o kapetanu Konkordije: "Sketino nije bio iskren"

RIM, 20. januara 2012. (Beta-AFP) - "U toku je istraga. Lično mislim da nije bio iskren prema nama. Nemam elemenata da kažem da li je bio priseban ili ne. Mislim da je bio emotivno uzrujan, gledao je kako njegov brod tone pred njim", kazao je vlasnik komapanije Kosta Kročere Pjer Luidji Foski u intervjuu listu Korijere dela sera.

Tužilaštvo i kompanija "Kosta kročere", koja je vlasnik broda, zameraju Sketinu zbog velikog kašnjenja u priznanju težine situacije.

"Smatran je veoma jakim iz tehničkog ugla, ali s malim problemima koji se tiču karaktera, iako to nije bilo zvanično. Smatralo se da je grub prema kolegama, voleo je da ističe sebe", naveo je Foski.

Prema njegovoj oceni, jedna od lekcija koje se mogu izvući iz brodoloma "Konkordije" jeste da "Kapetan više ne treba da ima apsolutnu vlast" na brodu i da je "bolje rešenje kolegijalno rukovodjenje na komandnom mostu".

Sketino je od subote pod istragom suda u Grosetu zbog višestrukog ubistva iz nehata, brodolom i napuštanje broda, zbog čega je suočen sa kaznom do 15 godina zatvora. On je najpre smešten u pritvor, ali je u utorak prebačen u kućni pritvor.

Pogledajte još