Poljski poslanik zapalio marihuanu u parlamentu

VARSSAVA, 20. januara 2012. (Beta) – Lider nove poljske antiklerikalne stranke Pokret Palikota, Januš Palikot, uspeo je u petak da u parlament pored poostrenih mera obezbedjenja unese marihuanu koju je zapalio u kadionici.

Palikot je predlažući zakon o legalizaciji lakih droga zapretio da će zapaliti džoint, ali je na kraju marihuanu zapalio u kadionici.

Pokret Palikota ispunio je predizborno obećanje i podneo predlog izmena zakona o drogama da se, kao i u susednoj Češkoj, precizno navede koja količina droge će se smatrati da je za ličnu upotrebu i predstvljati samo prekršaj, a ne opasnost da neko može otići u zatvor zbog jednog dzointa.

Pošto su Palikot i njegovi poslanici nedeljama najavljivali da će prilikom predlaganja izmena zakona u Sejm pozvati aktiviste pokreta Slobodna konoplja i pušiti s njima marihuanu pred novinarima, predsedavajuća Sejma Eva Kopač je protiv njih podnela prijavu tužilaštvu.

Kopačeva je takodje naredila obezbedjenju Donjeg doma parlamenta da iskoristi postojeće propise i ne pusti nikoga ko bi mogao da unese drogu u parlament.

Pred mnoštvom novinara koje je sazvao, Palikot na kraju nije izvukao marihuanu smotanu u cigaretu, već kadionicu u kojoj je bilo lišće marihuane da, kako je kazao, skine čini s “uklete” prostorije u kojoj su do sada bili klubovi partije koje su ispale iz Sejma.

Šefici Sejma Palikot je poručio da umesto da saziva obezbedjenje radije sama počne da puši marihuanu.