Običaji za kinesku Novu godinu

Kineska Nova godina je prvi dan Prolećnog festivala i najvažniji je tradicionalni kineski praznik. Obavezno se proslavlja u krugu porodice. Novogodišnje tradicije su brojne, a neizostavno je prisustvo crvene boje koja simbolizuje sreću.

Foto galerija kineske Nove godine

Riba na trpezi

Na novogodišnjoj trpezi je obavezno riba i običaj je da se ne pojede cela. Riba predstavlja bogatsvo, tako da nepojedena riba simbolizuje izobilje u novoj godini, odnosno, znači da će uvek biti dovoljno hrane i da preostane.

Nova odeća

Običaj je da se prvog dana kineske Nove godine nosi potpuno nova odeća – od glave do pete, kao simbol promene i rađanja nove godine.

Crveni paketići

Kinezi deci poklanjaju posebne praznično ukrašene crvene koverte u kojima se nalazi novac, u skladu sa mogućnostima porodice. U mnogim firmama i poslodavci zaposlenima poklanjaju crvene paketiće kao novogodišlji bonus.

Obilazak rođaka
S obzirom da se dolazak Nove godine koristi i za obilazak dalekih rođaka, veliki broj ljudi kreće na putovanje.

Čišćenje kuće
Nekoliko dana pre dolaska Nove godine svaka porodica detaljno čisti svoju kuću, kako bi iz nje izbacila nesreću. Naročito se vodi računa da se očiste svi ćoškovi. Ponegde se i stolarija boji crvenom bojom, a vrata i prozori se dekorišu ukrasima od hartije.
Ukrasi obično simbolizuju sreću, bogatstvo, dugovečnost i srećan brak sa mnogo dece.

Kinezi 23. januara dočekuju 4709. godinu koja će trajati do 9. februara 2013, a u znaku je Zmaja.

Pogledajte još