Antidepresiv opasan po bebe i orgazam

 Jedan od najpopularnijih antidepresiva, poznat po imenu "prozak", može štetno uticati na razvoj bebe kad ga koristi trudnica, saopštili su stručnjaci američkog Ministarstva zdravlja.

Čak i normalna doza leka može kao posledicu imati rođenje lakše i pospanije bebe od drugih  ili ih učiniti napetim, nervoznim pa i izloženim respiratornim problemima - zaključila je komisija koju je imenovao američki Nacionalni toksikološki program.

"Ovi efekti posebno su ozbiljni kad ih krvotok unese u matericu u završnim nedeljama trudnoće" - naglašeno je u izveštaju dostupnom javnosti.

Izveštaj je, zapravo, sumaran rezultat istraživanja grupe stručnjaka koji su proučili rezultate na desetine medicinskih istraživanja o korišćenju droge, generički poznate kao FLUOXETINE.
"Uočena toksičnost može biti reverzibilna iako nisu obavljena istraživanja o mogućim drugim efektima" - kaže se u izveštaju.

Po mišljenju istraživača, dokazi ukazuju da se toksičnost može pojaviti i u obliku skraćivanja trudnoće i smanjivanju težine novorođenčeta kako se bliži termin porođaja.

Stručnjaci su takođe uočili nekoliko izveštaja koji pokazuju da FLUOXETIN može uticati na sposobnost pacijenta da doživi orgazam u seksualnom odnosu - ženskog ali i muškog.

Pokazalo se da pomenuti antidepresivi mogu prodreti u mleko majke koja doji ali su njihovi tragovi pronađeni i u krvi novorođenčeta čija je ih je majka uzimala u trudnoći.

"FLUOXETIN je u SAD pronađen u površinskoj vodi u koju je, najverovatnije, dospeo iz urina ili fekalija osoba koje su ga koristile u terapiji a valja pomenuti da su tragovi ovog leka pronađeni i u škrgama mnogih riba" - naglašava se u izveštaju.

Stručnjaci smatraju da odmah treba istražiti kako su se tragovi leka našli u slojevima površinske vode i upozoravaju da bi ona mogla biti dramatično opasna za trudnicu ili porodilju.

"Poremećaji raspoloženja su česti kod žena u godinama kad su sposobne za rađanje i procenjuje se da 15.6 odsto žena zadovoljavaju kriterijume da su 'izuzetno depresivne' u poslednja tri meseca trudnoće" - upozorava se u izveštaju.

Istraživačima je ostalo da izvrše nova istraživanja kako bi ustanovili kako i zašto antidepresivi, kao što je FLUOXETINE, mogu stimulisati stvaranje novih ćelija mozga.
I to može na do sada nepoznat ali i dramatičan način uticati na novorođenče. 

VAŠINGTON, 12. avgust 2008. (FoNet)

Pogledajte još