Tajne libanske kuhinje

Kuhinja Libana, prelepe zemlje Bliskog istoka, poznata je po bogatstvu i raznolikosti. Pripada mediteranskojgastronomiji i slična je ostalim kuhinjama regiona; nazivi nekih jela na arapskom su isti, način pripreme takođe. Ali ova kuhinja je osobena, veoma stara i zanimljiva zbog upotrebe brojnih začina, originalnih recepata i spoja istočnjačkih i evropskih uticaja. 

Glavne namirnice u Libanu su skrobno brašno, žitarice, povrće, riba i morski plodovi. Meso koje se najčešće konzumira jeste piletina, a pripremju se i jagnjetina i teletina. Dosta se koristi peršun, beli luk, maslinovo ulje, sirovo povrće i povrće u turšiji.

Libanska kuhinja je veoma zdrava. Jedan od osnovnih dodataka jelima je bulgur - pšenična klica koja se suši posebnom metodom. Bulgur je glavni dodatni sastojak u raznim salatama, toplim predejelima i glavnim jelima – objašnjava Predrag Krstić, zamenik šefa kuhinje u restoranu Byblos u Beogradu. 

U ovom restoranu, kao i u Libanu, obrok počinje predjelom koje Arapi nazivaju mezze. Čine ga male porcije raznih salata, namaza i grickalica, koje se služ sa arapskim hlebom - khibbiz. Predrag Krstić preporučuje rolnice s tri vrste sira i svežom nanom i falafel - toplo predjelo od leblebija s orijentalnim začinima (korijander, kumin i mešavina sedam začina). Od toplih predjela zanimljiva je pileća džigerica u sosu od nara, a od salata tabuli - od peršuna i paradajza sa bulgurom, i humus - salata od leblebija.

Meze se služi više puta dnevno i iznosi na sto u malim činijama. Deluje vrlo živopisno u zbog boja i mirisa. Ono je i simbol gostoljubivosti, ali i zabavan i zdrav običaj u Libanu.

Salate i prilozi u libanskoj kuhinji obogaćeni su kombinacijama egzotičnih istočnjačkih začina i začinskih biljaka. Mnogo se koristi maslinovo ulje, a marinade su omiljene u pripremi svih vrsta mesa. U Byblosu preporučuju marinirani biftek koji se služi kao ražnjić, piletinu u marinadi i jagnjeći but. Omiljena riba je brancin, a poslastice koje treba probati su, kako navodi Krstić, baklava s pistaćima i lešnikom i libanski puding mahalabi. Mahalabi je ukuvana slatka pavlaka sa sirupom od ruže i karamel krema.

Tradicionalna jela u Libanu su i fatuš - salata od više vrsta povrća i s preprženim ili prepečenim komadićama pita hleba, zatim kibeh - jelo sa burgulom, isitnjenim mesom i začinima, zatim baba ganuš – pečeni plavi patlidžan koji se služi hladan, a puni se mešavinom začina i limunovog soka, belog luka, bibera i maslinovog ulja. Poznate su i razne vrste hleba, koje se jedu uz svaki obrok. Na svakodnevnom meniju je i dosta svežeg voća, a tradicionalna crna turska kafa pije se više puta dnevno i najčešće je veoma slatka i jaka.

Zbog zdravih sastojaka, raznolikih ukusa i maštovitih kombinacija libanska kuhinja je u svetu sve popularnija. U Beogradu je običaje i atmosferu Libana i tamošnjih ukusa moguće doživeti samo u restoranu Byblos.

Jelena Jovanović

Pogledajte još