Napeta situacija na Kosovu loša za dijalog

UJEDINJENE NACIJE, 8. februara 2012. (Beta) - Ambasadori Nemačke, Velike Britanije i Francuske u UN ocenili su u sredu u Njujorku da napeta situacija na severu Kosova negativno utiče na dijalog Beograda i Prištine i pozvali obe strane na uzdržanost.

Ambasador Nemačke u UN Peter Viting na sednici Saveta bezbednosti posvećenoj situaciji na Kosovu osudio je postavljanje srpskih blokada na putevima na severu Kosova, kao i sve akte nasilja uperene protiv Kfora i Euleksa.

Viting je naglasio da Nemačka "veoma ozbiljno shvata navode iz takozvanog Martijevog izveštaja" o trgovini organima kosovskih Srba i naglasio da ima puno poverenje u istragu koju predvodi specijalni istražitelj Klint Vilijamson.

Predstavnik Velike Britanije u UN Rik Barton pozdravio je dosadašnje napore Prištine i Beograda u obnovljenom dijalogu i najavio da će njegova zemlja i dalje pomagati Kosovo. On je pozdravio imenovanje slovenačkog diplomate Samuela Žbogara na mesto specijalnog izaslanika EU za Kosovo.

Zamenik šefa francuske misije u UN Martin Brijen ocenio je da je plan Martija Ahtisarija dobra osnova za integraciju severa Kosova. On je naveo da bi kosovski premijer Hašim Tači trebalo da uveri Srbe na Kosovu da svi zajedno imaju zajedničku budućnost.

Govoreći o istrazi o trgovini organima otetih kosovskih Srba, predstavnik Francuske rekao je da svi koji su odgovorni moraju da budu privedeni pravdi i dodao da podržava istragu koju predvodi Klint Vilijamson.

Pogledajte još