U Grčkoj u petak dvodnevni generalni štrajk

ATINA, 9. februara 2012. (Beta) - Grčki sindikati državnog privatnog sektora pozvali su članstvo na dvodnevni generalni štrajk koji će početi u petak u znak protesta zbog novog smanjenja budžetskih davanja, javljaju strane agencije.

Ta smanjenja od 600 miliona evra, od čega 325 snižavanjem penzija, zahtevaju MMF i EU, kao uslov za nov program za rasterećenje duga Grčke uz reprogramiranje i otpisivnje dela potraživanja.

Sindikat zaposlenih u javnim službama ADEDY je saopštio da će protestni skupovi zajedno sa vodećim sindikatom zaposlenih u privatnom sektoru GSEE, biti ispred Skuštine Grčke koja bi u nedelju trebalo da glasa o novim merama štednje.

U prvom ovogodišnjem štrajku u Grčkoj, u utorak je u Atini i Solunu protestovalo više od 20.000 ljudi.

Maratonski pregovori zvaničnika tri stranke koje čine opozicionu vladu Grčke o tome da li prihvataju nove uslove stranih kreditora, završeni su u četvrtak prihvatanjem smanjenja broja zaposlenih u državnom sektoru za 15.000 i kresanja plata, u zamenu za spasilački paket mera vrednosti 130 milijardi evra.

Bez te pomoći Grčkoj preti da postane nelikvidna 20. marta, kada na naplatu dospeva 14,5 milijardi evra državnih obveznica.

Socijalista Jorgos Papandreu, konzervativac Andnis Samaras i ekstremni desničar Jorgos Karacaferis sporazumeli su se "o svim tačkama osim jedne", saopštio je kabinet privremenog premijera Lukasa Papadimosa koji se nadao sporazumu pre večerašnjeg sastanka evro-grupe.

Pogledajte još