Tadić: Vlada traži rešenje za struju

Tadić je rekao da Vlada Srbije danas popodne zaseda kako bi donela mere u vezi sa snabdevanjem strujom.

"Sa EPS-om se traže rešenja koja bi značila izbegavanje isključivanja velikih potrošača, posebno onih privrednih sistema koji nose naš ekonomski razvoj. Svako radi svoj posao. Borimo se, to bi bila poruka. Struja mora da se štedi i to nije samo apel, to je naša stvarnost, ne samo ovih dana"
, rekao je Tadić.

U hidroelektrani Potpeć čije je akumulaciono jezeru gotovo potpuno zaleđeno, Tadić se u pratnji predstavnika Vojske Srbije, MUP-a i Štaba za vanredne situacije opštine Priboj upoznao s problemima u proizvodnji struje.

"Idemo od opštine do opštine i tražimo najbolja rešenja za najveće probleme sa kojima se građani suočavaju", rekao je predsednik Srbije novinarima.

Kao poseban problem, on je ukazao na opasnost od leda "na rekama i u akumulacijama elektrana".

"Ovde smo da se upoznamo s još jednim problemom, a to je led na rekama i akumulacijama naših elektrana. Struje nema dovoljno i to je svima jasno. Problem je što struje nema ni u zemljama u okruženju, tako da ćemo morati sami da se izborimo sa tom nestašicom"
, rekao je Tadić.

On je odbacio kritike da nisu napravljeni novi energetski sistemi koji bi omogućili da se izbegnu nestašice struje tokom niskih temperatura.

"Da bi se napravio jedan energetski sistem potrebno je između pet i deset godina. Mi trpimo zato jer ranije nisu pravljeni energetski sistemi. Sad je tek počelo da se investira u toj oblasti, u remonte i izgradnju, ali pre pet godina trebalo je da se ulaže, da i pre ove vlade započnu mnogi projekti
", rekao je Tadić.

PRIBOJ, 10. februara 2012. (Beta)

Pogledajte još