Sedam žrtava lavine u selu Restelica kod Dragaša

Nešto ranije noćas je ispod snega nađena živa jedna devojčica stara između 4-5 godina, sa promrzlinama. Njeno zdravstveno stanje je stabilno i ona treba da bude odvezena na lečenje u Prizrenu ili u KBC Kosova, u Prištini.

Kastrati je za prištinsku televiziju KTV (Kohavizion) potvrdio da u spasavanju u selu Restelica učestvuju 162 pripadnika BSK koji će zajedno sa pripadnicima Policije Kosova i meštanima nastaviti traganje za još tri osobe za koje se pretpostavlja da su pod lavinom snega.

Zvaničnici Kosova su izrazili duboku žalost zbog nesreće u selu Restelica. Predsednica Kosova Atifete Jahjaga izrazila je duboko saučešće zbog pogibije građana u zatrpanoj kući u selu u opštini Dragaš.

Predsednica je izrazila zabrinutost za stanje preživelih koji su još zatrpani snegom, saopštio je njen kabinet.

Predsednica Kosova je visoko ocenila angažovanje Bezbednosnih snaga Kosova da otvore put do mesta gde se u subotu ujutro dogodila nesreća.

Premijer i Vlada Kosova prate stanje u selu Restelica i u ostalim krajevima gde je mnogo snega, a temperatura je veoma niska.

Zbog nepristupačnog terena i velike količine snega, mehanizacija ne može prići, te se mesto nesreće raščišćava lopatama i priručnim sredstvima.

Snežna lavina u selu Restelica u opštini Dragaš, u Gori na tromeđi sa Albanijom i Makedonijom, u subotu je pokrila dvanaest kuća od kojih je deset prazno jer im vlasnici rade u inostranstvu.

U dve kuće je bilo oko 12 osoba, izjavio je ranije za agenciju Beta predsednik Opštine Dragaš Saljim Jenuzi.

On je rekao da je lavina visine deset i širine 500 metara skoro sravnila sa zemljom svih 12 kuća.

PRIŠTINA, 12. februara 2012. (Beta)

Pogledajte još