Sanader tvrdi da je žrtva političkog progona

ZAGREB, 13. februara 2012. (Beta) - Bivši premijer Hrvatske Ivo Sanader izjavio je u ponedeljak na saslušanju je on žrtva političkog progona, a njegova odbrana ocenila je da se "kriminalizuju postupci cele bivše hrvatske vlade".

Sanader je ispitan zbog optužbi da je prodajom jeftine struje TLM-u i mostarskom Aluminiju, Hrvatska elektroprivreda (HEP) oštećena za 650 miliona kuna.

Nedavno je u tom slučaju podignuta optužnica protiv bivšeg predsednika uprave HEP-a Ivana Mravaka, pa se pretpostavlja da bi i Sanader uskoro mogao da bude optužen budući da se Mravak tereti da je postupao po njegovom nalogu.

"Reč je o odlukama vlade i moje i svih prethodnih vlada, pa čak i u vreme socijalističke Hrvatske, da se odredjenim privrednim subjektima pomaže", rekao je Sanader novinarima posle ispitivanja u Županijskom državnom tužilaštvu u Zagrebu.

On je dodao da je brodogradnja pomagana iz budžeta direktnim subvencijama, dok se drugima pomagalo kroz jeftinu struju. On je objasnio da je postojala želja da Aliminij Mostar ostane ključni privredni subjekt Hrvata u BiH, dok su se u slučaju TLM-a čuvala radna mesta.

Sanaderov advokat Jadranka Sloković rekla je da se i u petom slučaju protiv bivšeg premijera ponavlja isti obrazac kojim se, kako je ocenila, kriminalizuju političke odluke bivše vlade. Ona je izrazila očekivanje da će tužilaštvo odustati od krivičnog progona.

Pogledajte još