EU podržava slanje mirovnih trupa u Siriju

BRISEL, 13. februar 2012. (Beta-AFP) - Evropska unija podržala je u ponedeljak odluke sa ministarskog sastanka Arapske lige, uključujući i inicijativu o slanju zajedničkih mirovnih snaga arapskih zemalja i Ujedinjenih nacija u Siriju.

"Snažno podržavamo svaku incijativu" čiji je cilj da se što pre okonča krvava represija, "uključujući i odluku o snažnijem prisustvu arapskih zemalja na terenu u saradnji sa UN kako bi se postigao mir i prekinulo nasilje", rekao je Majkl Man, portparol šefice evropske diplomatije Ketrin Ešton.

"U stalnom smo kontaktu sa generalnim sekretarom Arapske lige i Ujedinjenih nacija kako bi utvrdili na koji način bi (te inicijative) mogle biti što pre sprovedene u delo", rekao je on.

Odluke koje su usvojili predstavnici zemalja Arapske lige su "hrabre" i EU pozdravlja "jasan angažman i vodjstvo koje Arapska liga želi da preuzme u rešavanju sirijske krize".

EU je takodje pozvala sve članice Saveta bezbednosti UN da iskažu "konstruktivnost i odgovornost u ovom ključnom trenutku".

Šefovi zemalja članica Arapske lige dogovorili su se u nedelju na sastanku u Kairu da pruže političku i materijalnu podršku sirijskoj opoziciji i zatraže od Saveta bezbednosti UN formiranje zajedničkih snaga iz arapskih zemalja i UN.

Pogledajte još