Maneken pis u srpskoj nošnji

BRISEL, 15. februara 2012. (Beta) - Znamenje Brisela i turistička atrakcija, statua "Maneken pis", u sredu je, povodom Dana državnosti Srbije odeven u srpsku narodnu nošnju.

Zvanice, mnogobrojni turisti i radoznalci besplatno su počašćeni srpskom šljivovicom.

Na svečanosti na malom trgu u centru Brisela gde je mala zidna fontana s figurom "Manekena pisa" - na holandskom: "Mališana koji piški", prisutne su pozdravili ambasador Srbije u Belgiji Radomir Diklić i predvodnik "Reda Maneken Pisa" Edmon Vandenot.

Bilo je predvidjeno da "Maneken pis" iz svoje "slavinice" sve prisutne časti šljivovicom, ali zbog mraza ne radi uredjaj kojim iz statue u fontanu obično teče voda.

Tako je, na veliko zadovoljstvo pomalo srmznutih zvanica i turista, odlučeno da se šljivovica služi ispred fontane.

Ambasador Diklić je rekao da je Srbija gradu Briselu i "Maneken pisu" poklonila šumadijsku nošnju i stekla priliku da dvaput godišnje tako bude odeveno to znamenje Brisela.

Zasluge "Maneken pisa" kome su zahvalni gradjani Brisela u 17. veku podigli statuu i fontanu, sežu u srednji vek kad je jedan mališan piškeći ugasio fitilj velikog bureta baruta ispod zidina Brisela, spasavši grad koji je jedva odolevao opsadi neprijateljske vojske.

Pogledajte još