Kako smanjiti broj debeljuca

Proteklih meseci sve veća američka zabrinutost zbog zdravstvenog stanja mladih naraštaja primorala je najveće proizvođače dečje hrane, kao što je "Kraft Fud Inc", ali i vlasnika lanca restorana brze hrane "Mekdonalds", da "preformulišu" sadržaj masnoća, kalorija i ugljenih hidrata u hrani, kolačima, keksu i prženim krompirićima.

Neki od najvećih američkih proizvođača hrane i vlasnika lanaca restorana brze hrane moraće uskoro da iz osnova promene tehnologiju za proizvodnju  hrane za bebe i hrane uopšte jer se susreću sa sve oštrijim upozorenjima da se stiglo na prag prave epidemije gojaznosti odojčadi, beba i dece ali i adolescenata.

U mesecima koji su ostali za nama, u SAD naglo raste zabrinutost zbog stanja zdravlja dece i mladih a najveći proizvođači dečje hrane, poput "KRAFTA" ali i vlasnici lanaca brze hrane kao što je "MekDonalds", upozoreni su da povedu računa o količini masnoća, kalorija i ugljenih hidrata u svojim proizvodima - hrani, kolačima, keksu i prženim krompirićima.

Ali dok naglo raste zabrinuitost zbog činjenice da najmanje 15 odsto dece i adolescenata u SAD spada u kategoriju preterano gojaznih, kompanije takođe preduzimaju mere da snize hranljivu vrednost proizvoda namenjenih deci, posebno bebama.

Lanac brze hrane "Ruby', na primer, već najavljuje da će lansirati novi "dečji meni" koji će uključivati piletinu na žaru i pečenu ćuretinu sa povrćem, krompir pireom i na pari barenom brokoliju.

Nova hrana će imati manje masnoće i manje kalorija od raznih "burgera", pečene piletine i pženih krompira koji se često nalaze na dečjem meniju - saopštilo je Odeljenje za kulinarska istraživanja lanca "Ruby".

Roditelji koji svoju decu na zdrav način hrane kod kuće sada znaju da ona mogu slobodno da jedu i u restoranima brze hrane našeg lanca - ohrabrio je "Ruby" svoje mušterije.

U isto vreme, još nekoliko velikih američkih proizvođača hrane najavilo je program prozivodnje "zdravije verzije" svoje hrane za secu.

Mnogi giganti ove industrije, među njima i "MekDonalds", našli su se na sudu posle tužbi roditelja da su im deca obolela od obesitasa, preterane gojaznosti, zato što su se hranila u njihovim restoranima, optužujući neke "specijalitete" sa menija.

I prozizvođač cerealija "General Mills Inc" ovih danaje najavio da počinje prozivodnju popularnih cerealija s minimumom šećera, sličnu akciju već sprovodi i čuveni "Kellog" koji je na tržište lansirao dečje cerealije pod imenom "Frosted Flakes" takođe s redukovanom količinom šećera.

Zastrašeni pretnjama o bojkotu njihovih proizvoda i kulinarskih specijaliteta, i drugi američki proizvođači dečje i smrznujte hrane, restorani brze hrane i ostali proizvođači koji su "zaduženi" da misle o "blagoutrobiju" Amerikanaca ne štede sredstva da usvoje novu tehnologiju u sastavu svojih proizvoda ali ni da reklamnim nastupom uvere mušterije da su se - promenili. 

ČIKAGO, 24. avgust 2008. (FoNet)

Pogledajte još