Obama profitira od bolje ekonomske klime

VAŠINGTON, 23. februara 2012. (Beta-AP) - Predsednik SAD Barak Obama žanje političke uspehe na svetlijim tonovima u američkoj privrednoj klimi - najnovija anketa pokazuje da i republikanci i demokrate govore da je zemlja krenula u valjanom smeru.

Pojavljuju se dokazi da su Amerikanci uočljivo optimističniji, i da Obama ima koristi od takvog stava, ali rast cena benzina ostaje mnogima razlog za brigu.

U istraživanju koje su sproveli novinska agencija Asošijeted pres (AP) i istraživačka agencija GfK, 30 odsto ispitanika je ocenilo da je ekonomija sada "dobra" - 15 odsto više u odnosu na decembar i najviše otkako se to pitanje postavlja u anketama AP-a i GfK-a.

Otprilike isti procenat ispitanika kaže da se privredna situacije popravila u odnosu na prethodni mesec, dok 18 odsto kaže da se pogoršala. To je najbolji rezultat u poslednjih goodinu dana.

Četvoro od desetoro ispitanih očekuje da će ekonomija napredovati u sledećih godinu dana, a troje od desetoro predvidja da će se broj nezaposlenih Amerikanaca smanjiti. I ovi odgovori imaju najbolji rezultat u nešto manje od godinu.

Četvrtina ispitanih misle da će se ekonomska situacija pogoršati u narednih godinu dana, dok 31 odsto misli da će ostati nepromenjena.

Pogledajte još