Burek skoro najbolji na svetu

Zanimljivo je, da prva mesta drže zemlje u kojima životni standard, za većinu stanovništva, nije baš najbolji. Sirotinja u Burmi, Vijetnamu, Indiji, Tajlandu, Bosni i Hercegovini zna bar da dobro jede...

Burek je, kako piše "Gardijan", najpopularnija ulična hrana na Balkanu. Opisan je kao hrskavi, ukusni specijalitet koji se pravi od tankih kora i nadeva sa mesom, sirom ili zeljem. Jede se uvek kad ste gladni ili kad vam je volja.

Na prvom mestu Gardijanove liste je specijalitet iz Burme "bohinga", to je vrsta riblje čorbe sa pirinčanim rezancima i povrćem. Može se kupiti u kioscima i restoranima brze hrane širom Burme.

(old_image)

Drugo mesto pripalo je Vijetnamu i specijalitetu "banh mi". Jelo se pravi od belog bageta koji se malo podgreje na roštilju, pa se premaže majonezom i paštetom, na ovaj namaz dodaju se hrskave školjke, sveže povrće i sveži začini, soja sos i malo čilija.

"Daulat ki chaat" iz Indije drži treću poziciju. Slatkiš se pravi od mleka i pistaća, a začinjava se šafranom koji joj daje svetlo narandžastu boju.

"Phat Kaphrao" je tradicionalno tajlandsko jelo na četvrtom mestu. Pravi se od mesa i dobro začinjava. Glavni sastojak jela je bosiljak. Listići bosiljka prže se sa mlevenom svinjetinom, piletinom i morskim plodovima i seckanim belim lukom, a ponekad i pasuljom. Začinjava se sosom od ribe i sa malo šećera.

Na listi se našao i "sfenj" iz Maroka - testo prženo u dubokom ulju u obliku prstena bez mleka i putera, pa Walkie-talkies iz Južne Afrike, pravi se od kuvanih kokošijih nožica i glave kojima se dodaju samo začini.

Dobra ulična poslastica je i "temales" iz Meksika, priprema se od kuvanog kukuruznog brašna sa komadićima mesa koji se zamotaju u osušene ljuske kukuruza i kuvaju na pari. Tu je i "red red" iz Gane, jedna vrsta slatko ljutog crvenog pasulja koji se prži na palminom ulju sa tradicionalnim začinima iz Gane.

Poslednje mesto pripalo je "currywurstu" iz Nemačke to su kobasice i pomfrit koji se služe uz kari-kečap, ili sos od paradajiza sa velikom količinom karija.

Pa možda i vi dođete na ideju da napravite neko jelo ukusno i na "brzaka"...

Pogledajte još