Valeri Amos vraćena iz Sirije

NJUJORK, 29. februara 2012. (Beta-AFP) - Sirijske vlasti u sredu nisu dozvolile ulazak u Siriju šefici kancelarije Ujedinjenih nacija (UN) za humanitarna pitanja Valeri Amos.

"Veoma sam razočarana zato što nisam mogla da udjem u Siriju, uprkos tome što sam u više navrata tražila da se sretnem sa najvišim sirijskim zvaničnicima, kako bismo razgovarali o humanitarnoj situaciji u Siriji i o potrebi da se omogući pristup svima koji su tamo stradali od nasilja", navodi se u saopštenju Valeri Amos.

Ona je navela da podržava apel Medjunarodnog komiteta Crvenog krsta da se u Siriji uvede dnevni prekid vatre koji bi trajao nekoliko sati, kako bi se humanitarnim organizacijama omogućilo da evakuišu ranjene i dopreme hranu i lekove.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun je od Valeri Amos tražio da ode u Siriju, posle čega je ona posebno insistirala da joj se omogući ulazak u Homs, uporište sirijskih pobunjenika, koji je više od tri nedelje pod udarom vladinih snaga.

Diplomate su ranije ocenile da su male šanse da sirijske vlasti Amosovoj dozvole ulazak u Homs, u trenutku ofanizve sirijskih snaga na taj grad.

Pogledajte još