Kina pozdravlja sporazum Severne Koreje i SAD

PEKING, 1. marta 2012. (Beta-AP) - Kina je kao pozitivan korak ka miru na Korejskom poluostrvu pozdravila objavu Severne Koreje da će u zamenu za dobijanje američke pomoći obustaviti nuklearne i raketne probe i obogaćivanje uranijuma.

Sporazum postignut u sredu izmedju SAD i Severne Koreje, koji je usledio posle razgovora dve strane u Pekingu, prvi je korak prema obnavljanju širih pregovora šest zemalja čiji je cilj da Severna Koreja potpuno prekine svoj program nuklearnog naoružanja.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Hong Lei naveo je u saopštenju objavljenom na vebsajtu ministarstva da Kina pozdravlja napore dve strane da se poprave odnosi i sačuvaju mir i stabilnost na Korejskom poluostrvu.

On je ponovio da je Kina spremna da učestvuje u naporima za obnavljanje šestočlanih pregovora o severnokorejskom nuklearnom programu.

Glavni severnokorejski pregovarač Ri Jong Ho otputovaće u Njujork iduće nedelje posle postignutog dogovora, rekli su neimenovani zvaničnici agenciji AP.

Pogledajte još