Limun dijeta protiv prolećnog umora

Proleće je na pragu i svi mu se radujemo. Ali sa sunčanim i lepim danima neretko se kod većine ljudi javlja tzv "prolećni umor" praćen velikim padom energije. Jedan od načina da ovog proleća savladate ovu neprijatnu pojavu jeste tzv Limun dijeta koju preporučuje "Covermagazin"

Limunova dijeta je odličan način za prolećnu kuru čišćenja.

Namirnice koje unosimo u svoje telo jedan su od glavnih razloga loše probave, a ona dalje uzrokuje zamor, promene raspoloženja i promene u težini.

Jednodnevna dijeta čišćenja svodi se na unos namirnica i napitaka koji će prirodnim putem telo očistiti od štetnih toksina. Limunova dijeta temelji se na povećanom unosu prirodnog limunovog soka, limunade, ali takođe uključuje voće, mahunasto povrće, orašaste plodove i semenje.

Umesto da jedete namirnice koje će vas umoriti ili slatkiše koji će vam samo privremeno povisiti šećer u krvi, u organizam ćete uneti mnoštvo namirnica koje će vas pročistiti, vratiti energiju, a veće količine vode pomoći će vam da stimulišete prirodni proces samodetoksikacije tela.

Jednodnevni plan je odličan način da se vratite u formu, on će podstaknuti vaš sistem za varenje. Iako ćete primetiti i gubitak na težini (600 g do 1kg), prvenstveni cilj ove dijete nije gubitak kilograma, nego vraćanje energije pomoću najboljih prirodnih namirnica koje telo može da dobije.

Ovu dijetu ne bi trebalo da sprovodite češće od jedan dan nedeljno, a najjednostavnije će vam biti ukoliko se odlučite da je primenjujete subotom ili nedeljom kada ne radite jer ćete uspeti da pronađete vremena za opuštanje i pripremu jela.

Temelj dijete je sveže isceđena limunada, mnogo vode, ali i redovni obroci i međuobroci, u što zdravijim razmacima.

Kako pripremiti limunadu?

½ - 1 limun
300 ml vode za piće
1 štapić cimeta
Mrvicu ljute papričice (čilija ili feferona u prahu)

Iscedite limun, dodajte vodu, papričicu i po želji cimet. Poslužujte na sobnoj temperaturi.

Iako je cimet opcionalan, istraživanja su pokazala da može da pomogne da se uspostavi ravnoteža šećera u krvi, pa ako vam se sviđa njegov ukus, pomoću cimeta možete da zasladite limunadu. Limunadu dobro promešajte. Ljuta papričica će pojačati ukus i podstaći će prirodno zagrevanje tela, tačnije daće vam osećaj topline, te će ubrzati proces čišćenja i eliminaciju toksina.

Dobro bi bilo da, ukoliko možete, iscedite jedan limun i da tokom dana uzmete nekoliko puta po jednu kašiku.

(old_image)


7:30
Pokušajte da ustanete rano ujutro i popijte svoju prvu čašu limunade. Nemojte piti hladnu limunadu jer će tada šokirati vaš organizam, a to može da uzrokuje nadutost. Pričekajte najmanje pola sata ili doručak pre nego što operete zube.

Doručak:

20 plodova šumskog voća (po pet plodova borovnice, crne ribizle, maline, jagode)
1 jabuka
1 kruška
Jogurt
Šačica badema
Voće možete jesti zasebno ili napraviti voćni jogurt od svih sastojaka.

Međuobrok:

Popijte drugu čašu limunade. Nakon deset minuta pojedite jednu bananu i šaku semenki suncokreta ili bundeve.

Ručak:

Ručak pripremite od bilo kojeg mahunastog povrća. Skuvajte ga i začinite ili s isceđenim limunom ili s malo ekstra devičanskog maslinovog ulja. Porcija nije ograničena, ali bitno je da ne preterate.

Međuobrok:

Treća čaša limunade, a deset minuta nakon nje pojedite krastavac, radič ili zelenu salatu. Uzmite i šaku lešnika ili nekog sušenog voća.

Večera:

Riba na žaru, s tim da uz nju možete jesti koliko želite povrća i kojeg želite (šargarepa, brokuli, spanać…) samo je važno da je kuvano i bez začina. Ako ne jedete ribu, zamenite je sojom ili avokadom.

Dva sata pre odlaska u krevet:

Čaša limunade

Pre odlaska u krevet napravite kupku s eteričnim uljima kako bi vas aromaterapeutsko delovanje opustilo.

Ceo dan unosite što više čiste vode u organizam.

Pogledajte još