Socijaldemokrate sami formiraju vladu

Ficove socijaldemokrate osvojile su na izborima u subotu prema rezultatima sa 99,12 odsto birališta više od 44,5 odsto glasova birača i komotnu većinu od 83 poslanika u jednodomnom parlamentu od 150 članova.

Svoje poslanike imaće još pet stranaka desnice i centra a Fico je u nedelju na konferenciji za novinare proslavljajući izborni trijumf rekao da će sazvati okrugli sto svih partija koje su ušle u parlament.

"Važno je da sazovemo okrugli sto parlamentarnih stranaka. Treba da razgovaramo o evropskim izazovima. Ne želimo da stavljamo u program vlade ustavne zakone bez konsultacija sa opozicijom. Želimo da im ponudimo našu predstavu programa vlade, ako neka stranka bude imala vole da saradjuje, mi smo spremni",
kazao je Fico o eventualnoj koaliciji sa nekom od stranaka centra i desnice.

Analitičari, a i neki lideri tih stranaka dosadašnje vladajuće koalicije, saradnju sa Ficovim SMER-om odbili su još noćas kao i to da oni ponovo kao posle redovnih izbora u junu 2010. godine pokušaju da sastave koalicionu vladu. Slovačka će sudeći po svemu tako prvi put od pada komunista 1989. godine dobiti vladu jedne stranke.

Fico je naglasio da poštuje kontrolnu ulogu opozicije, i rekao da će joj pripasti i odbori koji kontrolišu bezbednosne službe.

BRATISLAVA, 11. marta 2011. (Beta)

Pogledajte još