Istraga o umešanosti Timošenkove u ubistvo

KIJEV, 14. marta 2012. (Beta-AP) - Ukrajinski glavni tužilac Renat Kuzmin u sredu je optužio kompaniju kojom je upravljala bivša premijerka Julija Timošenko, da je 1996. godine platila za ubistvo jednog poslanika i još dve osobe.

Julija Timošenko (51) sada služi kaznu od sedam godina zatvora zbog zloupotrebe službenog položaj prilikom sklapanja ugovora sa ruskom kompanijom Gasprom 2009. godine.

Kuzmin je u intervjuu agenciji Asošijeted pres umanjio šanse da Timošenkova u skorije vreme bude puštena iz zatvora.

Kuzmin tvrdi da su kompanije koje su zajedno vodili Julija Timošenko i bivši premijer Pavlo Lazarenko, dale novac za ubistvo Jevhena Ščerbana, političara i preduzetnika koji je 1996. godine ubijen na aerodromu zajedno sa svojom ženom i jednim pomoćnikom.

Kuzmin je rekao da tužilaštvo razmatra slučaj kako bi utvrdilo da li Juliju Timošenko treba zvanično povezati sa ubistvom. To nije, medjutim, moguće bez prethodnog saslušanja Lazarenka, koji se nalazi u zatvoru u Kaliforniji. Američke vlasti duže od godinu dana odbijaju zahteve za njegovo saslušanje.

Advokat bivše premijerke Serhij Vlasenko je u izjavi za agenciju AP odbacio Kuzminove tvrdnje kao neistinite i ocenio taj postupak kao pokušaj uništavanja ugleda Timošenkove u ukrajinskoj javnosti.

Pogledajte još