Đaci u Srbiji počinju da uče kineski

Memorandum o saradnji povodom realizacije projekta "Učenje kineskog jezika u osnovnim i srednjim školama u Republici Srbiji" u Vladi Srbije su potpisali ministar prosvete i nauke Žarko Obradović i ambasador Kine u Srbiji Đang Vanhu, uz prisustvo ministra spoljnih poslova Srbije Vuka Jeremića.

Jeremić je istakao da će 21. vek biti vek Kine, i poručio mladima "učite kineski".

- U pilot projektu će učestvovati 2.462 učenika iz 31 osnovne i srednje škole iz osam školskih uprava širom Srbije, a sa njima će raditi 14 profesora iz Kine - rekao je ministar Obradović.

Prema njegovim rečima, cilj projekta je da se kroz učenje osnova kineskog jezika učenici u Srbiji upoznaju sa kineskim jezikom, kulturom i tradicijom.
- Na taj način omogućavamo da naše mlade generacije steknu jednu značajnu prednost - da upoznaju i razumeju jednu veliku i prosperitetnu državu, naciju i njenu kulturu, kao i da nauče kineski jezik, koji će svakako biti jedan od najznačajnijih jezika u veku u kome živimo - rekao je Obradović.

Ministar je istakao da će privredna saradnja između dve države biti olakšana ukoliko Srbija bude imala stručan kadar koji razume kineski jezik i kulturu kao i običaje kineskog naroda.

Đaci od trećeg i petog razreda osnovnih škola će dva časa nedeljno imati nastavu kineskog, a za sada su se za učenje tog jezika u Beogradu prijavili učenici 10 osnovnih škola, a nijedan srednjoškolac.
Ambasador Kine u Srbiji Đang Vanhu istakao je da memoradnum predstavlja konkretan rezultat u bilateralnoj saradnji u oblasti obrazovanja.
- Srbija je dobar prijatelj i partner Kine. Tadicionalno prijateljstvo dve zemlje ima čvrste korene i dugu istoriju. Poslednjih godina je u ekspanziji želja za učenjem kineskog među mladima u Srbiji - rekao je Vanhu.

Ambasador je kazao da će mladi u Srbiji učenjem kineskog jezika moći da upoznaju 5.000 godina dugu istoriju, "očaravajući kulturu savremenog i harmoničnog društva koje se razvija".
Vanhu je dodao da nastavnici govore engleski jezik, a neki od njih znaju i srpski.
Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić je istakao da je za jačanje partnerstva između dve zemlje potrebno kinesku kulturu učiniti dostupnom mladima u Srbiji.

- Imamo razloga da budemo ponosni na činjenicu da smo strateški partner zemlje kao što je Kina, i jedini strateški partner u ovom delu sveta - rekao je Jeremić i naveo da je Kina danas ključni faktor svetskog mira i svetske ekonomije.
(Beta)
14. 3. 2012.

Pogledajte još