Pogled govori više od hiljadu reči...

Naučnici su odlučili da primognu u rešavanju večite misterije i dileme sa kojom počinju ili se završavaju ljubavni osvajački pohodi. Da li se nekome dopadamo i koliko, kako da to prepoznamo, i što je najvažnije, kako da budemo sigurni u svoju procenu, pitanja su koja muče većinu ljudi bez obzira na prethodna iskustva ili samopouzanje koje poseduju.

Ova tema, čini se, više muči muškarce, što i ne čudi s obzirom da se od njih očekuje da "naprave prvi korak". "Ćud je ženska čudna rabota" ne kaže se uzalud, ali nije baš toliko teško dešifrovati ženske misli, pogotovo kada one nesvesno pomažu u tome - gestovima, mimikom, pogledima...

Ne bi li pomogao muškom rodu, Ali Kembel, life coach instruktor, je uradio istraživanje čije je rezultate predstavio u svojoj knjizi "Više od seksa". Njegova studija otkriva muškarcima na šta treba da obrate pažnju.

Ključno je prvih 45 sekundi od trenutka kada se muškarac i žena vide
.

"Ako žena pogleda u pod i zatim kruži pogledom i tek tada pogleda muškarca znak je da joj se sviđa. Ovaj pogled znači da proverava svoje unutrašnje osećaje, odnosno, da joj se muškarac sviđa, samo sama sa sobom procesuira koliko je to jako", objašnjava Ali Kembel.

"Ovo je Sveti Gral pogleda i odličan je indikator da je devojka zainteresovana. Ako muškarac uhvati taj pogled, može da bude spokojan i siguran".

Ako žena skrene pogled u prvih 45 sekundi, pa ponovno pogleda muškarca direktno u oči to je takođe snažan pokazatelj da joj se sviđa. Na taj način ga razumno "proverava" kako bi shvatila da li je on odgovarajući partner.

Pogledi koji deluju nimalo obećavajuće i koje nikako ne biste želeli da vidite su oni sramežljivi pogledi u stranu ili pogled prema gore koji otkriva da je devojci dečko naporan ili dosadan.

Ako žena, nakon što se pogledaju u oči, refleksno pogleda prema gore ili nastavi da netremice muškarca gleda u oči kao da proučava nešto u njima, "agresivne" su reakcije koje muškarcu treba da poruče da je bolje da prestane da se trudi.

"Ono što nikako ne želite je da devojka bulji u vas ili gleda iznad svoje glave. To je loš znak", poručuje Kembel.

On ističe da postoje i drugi znakovi koji jasno pokazuju da li jeste ili nije zainteresovana. Na primer, u zavisnosti od toga koja joj je ruka dominantna, leva ili desna, ako joj se dečko sviđa, zglob te ruke će nesvesno okrenuti prema njemu. Poigravanje s kosom je takođe veliki izdajica emocija, a najveći je igranje s vrhovima pramenova, piše list "Daily Mail".

Pogledajte još