Izrael zabranio angažovanje premršavih manekenki

JERUSALIM, 20. marta 2012. (Beta-AP) - Izraelska vlada donela je propis kojim se modnoj industriji zabranjuje angažovanje neuhranjenih manekenki za snimanje reklama na domaćem tržištu.

Propis je donet kao mera prevencije poremećaja u ishrani. Prema njemu, časopisi su obavezni da označe fotografije muškaraca ili žena čija su tela stanjena pomoću fotošopa.

To je najverovatnije prvi put da vlada neke države uvede zakonsku meru protiv modne industrije za koju se veruje da podstiče poremećaje u ishrani idealizovanjem ekstremne mršavosti.

To bi moglo poslužiti kao uzor drugim zemljama koje se bore sa problemom anoreksije i bulimije, naročito medju devojkama. Pristalice ove zabrane izrazile su nadu da će ona podstaći angažovanje zdravih modela u reklamama i podići svest o digitalnim trikovima kojima se već mršave žene dodatno stanjuju.

Svetska zdravstvena organizacija koristi standard poznat kao indeks telesne mase, količnik težine i visine. Kao znak neuhranjenosti uzima se vrednost ispod 18,5.

Izraelski top model Adi Nojman (Adi Neumman) rekla je da ona neće ispuniti nove uslove budući da joj je indeks telesne mase 18,3. Ona je rekla da se pravilno hrani i vežba i osudila zabranu jer se odnosi na težinu, a ne na zdravlje.

Pogledajte još