Kraj drame u Tuluzu, Merah mrtav

Prema rečima ministra unutrašnjih poslova Francuske Kloda Geana, jutrošnja akcija je počela tako što su specijalci upali u stan Meraha, koji se zaključao u kupatilo. Oni su pokušali da u kupatilo proture kameru kako bi imali potvrdu da li je on još živ, budući da je s njim izgubljen svaki kontakt, prenose elektronski mediji.

Pri tom pokušaju, 24-godišnji Francuz alžirskog porekla, otvorio je vatru na specijalce i tom prilikom su ranjena trojica, od kojih jedan teže. Merah je zatim iskočio kroz prozor od kupatila, ne prestajući da puca na policajce. Nađen je mrtav na zemlji, objasnio je Gean.

Merah je ranije rekao da se neće živ predati i da će pucati ukoliko policija krene na njega.

"Zato smo doneli odluku jutros u 10.30 da probamo da ga uhapsimo. Bacili smo tri granate na taj stan, ali nikakve reakcije snjegove strane nije bilo. Zato su specijalci upali u stan kroz vrata i prozore. Znali smo koliko ta akcija može da bude opasna te smo imali kamere koje su policiji ukazivale na to šta se nalazi po sobama. Isprva, uopšte nismo mogli da detektujemo bilo kakav znak života osim u kupatilu. Kada su specijalci došli do kupatila on je otvorio vatru na njih iz mašinke", objasnio je novinarima Gean tok akcije hvatanja Meraha.

Predsednik Francuske Nikola Sarkozi čestitao je policiji na uspešno izvršenoj akciji.

U ponedeljak ujutro ubica je na motoru došao do jevrejske škole "Blago Tore" i ubio 31-godišnjeg Jonatana Sandlera (31), njegova dva sina - četvorogodišnjeg Gabrijela i godinu starijeg Arijela, kao i sedmogodišnju Mirjam Monsonego, kćerku direktora jevrejske škole. Teže je ranjen jedan 17-godišnji mladić.

U nedelju, 11. marta i u četvrtak 15. marta ubijeni su u toj oblasti i tri vojnika severnoafričkog porekla.

Merah je imao bogat dosije kao maloletni delinkvent, a, prema tvrdnjama iz francuske policije, pod nadzorom je bio godinama zbog fundamentalističkih stavova.

Pogledajte još