Ne izbegavajte ugljene hidrate

Nesumnjive su koristi koje pruža ishrana različitim integralnim žitaricama u održavanju telesne težine. To stavlja pod znak pitanja dosadašnje uverenje o potrebi konzumiranja hrane siromašne ugljenim hidratima čime se, u brojnim dijetama, dramatično ograničavalo šta sme da se jede da bi se izbegla gojaznost 

Istraživači najvećeg svetskog proizvođača cerealija, firme GENERAL MILLS, ustanovili su da će muškarci i žene koji u tri ili više dnevna obroka konzumiraju hranu od integralnih žitarica izuzetno retko biti gojazni ili oboleti od obesitasa, preterane debljine.

U drugom istraživanju, stručnjaci Univerziteta Havaji u Honoluluu, ustanovili su da osobe koje koriste raznoliku hranu u organizam unose neophodnu količinu vitamina i drugih hranljivih materija, za razliku od ljudi koji se ograničavaju samo na nekoliko varijanti "omiljene hrane".

Rezultati oba istraživanja izneti su na zajedničkom skupu Američke asocijacije za nauku o ishrani u Vašingtonu pod nazivom "Eksperimentalna biologija".

Istraživači GENERAL MILLS BEL Instituta za zdravlje i ishranu u Mineapolisu pratili su "prehrambene navike" 9.000 muškaraca i žena u okviru istraživanja o tome kako i koliko se u ishrani koriste integralne cerealije - u kutijama, crnom i integralnomn hlebu i raznim vrstama krekera. (Belo brašno, na primer, ne spada u integralno.)

Ustanovljeno je da žene koje u toku dana pojedu tri ili više obroka od integralnih cerealija imaju značajno niži indeks telesne mase od onih koje takav obrok imaju samo jednom dnevno. Slična situacija je i kod muškaraca.

Ishrana integralnim žitaricama pomaže ljudima da se osećaju sitim a ona je hranljivija i bogatija vlaknima.

Statistika pokazuje da više od polovine Amerikanaca dnevno pojedu manje od jednog obroka od integralnog zrna.

U istraživanju stručnjaka Univerziteta Havaji preračunavali su sadržaj ishrane 10.000 žena i muškaraca i ustanovili da je raznovrsnost u ishrani direktno povezana s nivoom vitamina i minerala koji se unesu u organizam.

Osobe koje konzumiraju jednoličnu, ali svoju omiljenu, hranu u dužem vremenskom periodu imaju manje izgleda da zadovolje zdravstvene standarde o potrebnoj količini vitamina i minerala - iako je neka hrana koju koriste bogata vitaminima.

Profesor dr Suzan Marfi sa Univerziteta Havaji podsetila je da "raznovrsnost u ishrani ne znači i uzimanje više hrane a to, opet znači, na primer, da treba pojesti jednu bananu i jednu pomorandžu umesto - dve banane".

Osobe koje kroz uzimanje hrane prate uputstva o hranljivosti obroka time što će konzumirati puno voća, povrća i integralnih žitarica manje su izložene riziku od oboljevanja od raka i srčanih bolesti. 

VAŠINGTON, 29. septembar 2008. (FoNet)

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.