MUP uvodi hitne službe na broju 112

BEOGRAD, 1. oktobra 2008. (Beta) - Transformacija Sektora MUP-a za zaštitu i spasavanje u Sektor za vanredne situacije trebalo bi da bude završena do oktobra, najavio je u sredu pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Predrag Marić.

Marić je za Radio Beta RFI rekao da očekuje da do kraja oktobra vlada usvoji pravilnik o unutrašnjoj organizaciji posle čega će sektor početi da funkcioniše.

To će značiti i više od 700 novih radnih mesta, od toga oko 300 za ljude sa visokom spremom rekao je Marić. Dodao je da se transformacijom sektora formira čitava nova "linija rada" te da se neke službe ministarstva, poput operativnog centra, žandarmerije, helikopterske jedinica, stavljaju u funkciju zašttie i spasavanja građana.

Marić je takođe najavio formiranje jedinstvenog operativnog centra, koji će objedinjavati pozive policiji, vatrogasacima i hitnoj pomoći, preko jedinstvenog telefonskog broja 112. Postojanje sistema 112 ne znači puko ukidanje brojeva 92, 93 i 94, već to znači postojanje integrisanog sistema zaštite i jedne službe za vanredne situacije.

Pogledajte još