Dani Malezije

Sa željom da Beogradu predstave jednu od najegzotičnijih kuhinja na svetu, ambasada Malezije i hotel Hajat pripremili su promociju Malezijske kuhinje u restoranu Metropliten Grill u periodu od 2 do 10 oktobra.

Priču o Maleziji upotpunio je ansambl ambasade, koji nam je kratkim nastupom približio folklor ove daleke zemlje. Zanimljivo je da se malezijski nacionalni ples pored specifične igre sa tih dalekih prostora prepliće i sa elementima glume. Svaki član ansambla imao je drugačiju nošnju, zavisno od oblasti iz koje dolazi.

Genaralni menadžer beogradskog "Hajata", gospodin Žan Pjer Markadije, sinoć je pozdravio prisutne novinare i izrazio zadovoljstvo što ima čast da doprinese predstavljanju tradicije jedne interesantne zemlje. Predstavio je glavne “krivce” koji su priredili ovu promociju - Vojku, menadžera za hranu i piće i Marka Hagenbacha, šefa kuhinje "Hajata", Australijanca, sa bogatim iskustvom u pripremi malezijskih specijaliteta, stečenim tokom dugog niza godina provedenih u Indoneziji.

Nadovezao se Ambasador Malezije Čing Hong So predstavivši kuvare ambasade, Dženifer Teoch i Ričarda Makula. Objasnio je da su unekoliko izmenili originalne recepte kako bi ukus prilagodili našem podneblju.

Da se priča o Maleziji ne bi završila samo na hrani, ambasador se, u par rečenica, osvrnuo na kulturu i lepote svoje zemlje.

Na kraju oficijelnog dela organizatori su iskoristili priliku da pozovu dobrotvore da pomognu u prikupljanju sredstva za kuću slepih u Pančevu, na donatorskoj večeri koja će biti održana 10 oktobra. U program je, pored aukcije vrednih umetničkih slika i dela, uvrštena i lutrija na kojoj će biti izvučene interesantne nagrade, pa će oni koji budu imali sreće otputovati na neku egzotičnu destinaciju.

Malezijsku kuhinju, kao i običaje, odlikuje raznovrsnost, ali i jednostavnost. Raznovrsnost potiče od multietničkog sastava stanovništva ove zemlje koju naseljavaju Malaji, Indijci, Euroazijati i Kinezi, odakle vodi poreklo i sam naziv Malezija.

Neki od najukusnijih specijaliteta sa tih prostora pripremaju se u duhu kuhinje ljubavi, odnosno drevne kuhinje Nyonya. Ova kuhinja se posebno ističe po zdravoj ishrani, jer koristi malo ulja, sa puno voća i povrća, i razne vrste začina, kao što su čili, anis, đumbir koji popravljaju metabolizam. Lekovita jasmin riža, palmin šećer, kokosovo mleko i limun trava nezaobilazni su sastojaci ove egzotične kuhinje, kao i mnogobrojni plodovi mora, škampi, račići , hobotnice i lignje.

(old_image)Specijaliteti će tokom promocije malezijske kuhinje biti ponuđeni posetiocima u vidu samoposluživanja, a atrakcija će biti pripremanje njihovih čuvenih jela u otvorenoj kuhinji. Tako ćete moći da probate Nyonya Popiah, prolećne rolnice od povrća i morskih plodova, Satay Ayam piletinu sa umakom od kikirikija i kokosovog mleka, Sambal belacan, račiće u pikantnom čili sosu i osvežavajuću salatu od ananasa i krastavaca, Acar Mentah. Imali smo priliku da probamo samo neki od specijaliteta u kojima će gosti restorana Metroplitan gril moći da uživaju narednih devet dana, a Gospodin Čing Hong So nas je iznenadio svojom predusretljivošću. Bio je raspoložen da nam predloži šta da probamo od ovih nesvakidašnjih jela: Nanya Timun, salatu za koju nam je objasnio da potiče iz Kine, i Acar Mentah slatko kiselu salatu od krastavca i ananasa.

Hrana je za ovu priliku servirana u vidu malih zalogaja, a u ponudi je bio celokupan meni - od predjela do dezerta. Kao hladna predjela izdvojili su salatu od Nudli sa piletinom, kineskim crnim pečurkama i šitaki pečurkama, salatu sa dodatkom goveđeg mesa, ali i salate sa račićima i školjkama. Kao glavno jelo predstavljen je Satey, što je nama poznatije kao ražnjić, mariniran u tumericu, azijskom začinu žute boje. Ražnjić se priprema od pilećeg, svinjskog i jagnjećeg mesa. Pored Satey-a, kuvari su nam ponudili i Vontone, jednu vrstu azijskog jela sa korama od brašna, punjenim govedinom i vodenim kestenom, koji je jako zastupljen u ovoj kuhinji.

Od poslastica smo probali kokos puding, vodeni kokos sa kokosovim mlekom, banana knedle, i razno egzotično voće sa prostora Malezije. Specifičnost kuhinje je da voće prelivaju raznim vrstama začina, pa je tako mango bio poslužen sa prelivom od ljute paprike, anisa i cimeta.

Za razliku od Evropljana, malezijci uopšte ne koriste jaja za pripremanje poslastica, a najzastupljeniji je biljni žele Agar-Agar.

Jela servirana u malim, simpatičnim teglicama, ili u korpicama od bambusa, uz dekoraciju stola egzoticnim drvetom banane, dala su posebnu draž ovoj večeri.

Predlažemo vam da iskoristite jedinstvenu prliku i da u narednim danima u restoranu Metroplitan Grill probate nešto sasvim drugačije.

Tekst: Marija Milenković
Foto: Marko Risović

Pogledajte još