Što više boja u tanjiru

Plava, crvena, zelena, žuta – voće i povrće sadrži vitamine, a njihove različite efekte u tanjiru objašnjava bečki profesor Hademar Bankhofer. 


Zelena boja je bogata, takozvanim, saponinima, ali i hlorofilom. Saponini mogu da snize povišen nivo holesterola, da aktiviraju imuni sistem, da smire upale i suzbiju štetne bakterije. Hlorofil se brine za to da mozak bolje apsorbuje udahuti kiseonik i da ga moždane ćelije bolje iskoriste. Posebno dragoceni zeleni prirodni proizvodi su brokoli, prokelj, spanać, potočarka, kivi. 

Voće i povrće crvene i narandžaste boje sadrži dosta karotenoida koji neutralizuju agresivne molekule štetnih materija, jačaju disajne puteve, čulo vida i imunitet. Posebno dragoceni proizvodi ovih boja su bundeva, šargarepe, paradajz, crvena i narandžasta paprika, narandže, mandarine i lubenice. 

U plavim i ljubičastim prirodnim proizvodima su sadržani brojni polifenoli. Oni deluju kao antibiotici, suzbijaju upale, štite od infekcija, jačaju srce i krv održavaju tečnom. Posebno bogate polifenolima su borovnica, cvekla, crno groždje, patlidžan, višnje, kupina, crna ribizla i zovine bobice. 

Žuta boja u voću i povrću znači velike količine flavonoida koji paze na zdrav nivo holesterola. Oni krv održavaju tečnom i imaju pozitivan uticaj na želudac i creva. Posebno bogati flavoniodima su žuta paprika, breskve, mango, sočne i zrele kruške, grejpfrut. 

(Compress)

Pogledajte još