Internet kao provodadžika

Kako stvari trenutno stoje, imate više izgleda da ljubav svog života pronađete preko Interneta nego na poslu ili žurci - posebno u SAD i ako ste stariji od 45 godina.

Ovo se može zaključiti prema rezultatima istraživanja "Harris Interactiv Online" koje je sprovedeno na uzorku od više od 10.000 osoba u SAD, koje su u periodu od 18 meseci, 2006. i 2007, sklopile brak.

- Udaja ili ženidba bez pomoći i posredovanja Interneta uskoro će moći da se uporedi s pokušajima da pronađete neku adresu vozeći se ulicama i zagledajući zgrade, umesto da pogledate mapu - tvrdi Gejlen Bakvalter iz "eHarmony", onlajn kompanije za bračno posredovanje u Pasadene, u Kaliforniji, koja je sponzorisala istraživanje.

Prema rezultatima istraživanja, 19 odsto parova zaključilo je brak posle druženja preko interneta, u poređenju sa 17 odsto koji su se upoznali na poslu i 17 odsto koje su upoznali prijatelji.

Nasuprot tome, slično istraživanje na uzorku od 5.000 parova koji su pred oltar stali između septembra 2004. i avgusta 2005. godine pokazalo je da se preko Interneta upoznalo 14 odsto parova, u poređenju sa 20 odsto koji su se sreli na poslu i 17 odsto koji su se spojili preko prijatelja.

U najnovijem istraživanju, 31 odsto bračnih parova, između 45 i 54 godine starosti, upoznalo se preko Interneta, prema 18 odsto parova od 20 do 44 godine starosti.

Mlađe osobe lakše upoznaju potencijalne partnere u drugim prilikama, a jedna od njih je i univerzitet.

I dok se onlajn upoznavanje sve više širi, stvara se "tehnika" koja će ljudima omogućiti da procene atraktivnost potencijalnog partnera - tvrdi sociolog Endrju Fiore, koji proučava onlajn upoznavanje na kalifornijskom Univerzitetu Berkli.

- Ljudi nisu uvek spremni da sebe precizno i otvoreno opišu, pa treba očekivati više eksperimentalnih onlajn aktivnosti i igara koji će vam pomoći da nekoga dobro upoznate - zaključuje Endrju Fiore, a prenosi časopis "Nju sajentist".

(FoNet)
PASADENA, oktobar 2008.

Pogledajte još