Šešelj ponovo o krivici za nepoštovanje suda

Optužnica je dopunjena navodom da je Šešelj odbio da postupi po nalogu raspravnog veća od 3. novembra prošle godine i sa svoje internet stranice ukloni knjige i dokumente u kojima otkriva identitete zaštićenih svedoka iz glavnog procesa koji se protiv njega vodi po optužnici za zločine nad Muslimanima i Hrvatima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-93.

Zbog odbijanja da ispuni nalog sudija da do 15. jula 2011. godine ukloni te dokumente, optužnica protiv Šešelja je u oktobru prošle godine jednom već dopunjena, a on je u novembru dva puta odbio da se izjasni o krivici, posle čega je sudija Barton Hol u spis, po pravilima suda, uveo da je on izjavio da nije kriv.

Treću optužnicu zbog nepoštovanja suda, Tribunal je protiv Šešelja podigao krajem maja prošle godine zato što je odbio više sudskih naloga da sa svoje internet stranice ukloni tri knjige i dokumente u kojima se otkriva identitet zaštićenih svedoka.

Oktobarskom dopunom, u optužnicu je uvrštena još jedna Šešeljeva knjiga u kojoj je otkrio imena zaštićenih svedoka.

Šešelj je više puta pred Tribunalom najavio da će "izazvati deset procesa za nepoštovanje suda", kako bi rad suda učinio apsurdnim.

HAG, 10. aprila 2012. (Beta)

Pogledajte još