Dani Istre

Duh Jadrana osećao se ovih dana na Zemunskom keju - u restoranu "Sent Andreja" od 15. do 19 oktobra održani su dani istarske kuhinje.

Restoran "Sent Andreja", na čelu sa direktorom Vladom Vojinovićem, u saradnji s restoranom "Orca" iz Rovinja, doneo je u Beograd hranu inspirisanu morem, letom i suncem. Gospodin Vojinović rekao nam je da je cilj bio ne samo da se Beograđanima približi kuhinja Istre, već i kompletna kultura, pa su se zato potrudili je svojim gostima predstave na najbolji način. Osim kulinarskih specijaliteta, u ponudi su bila i najkvalitetnija istarska vina, a da atmosfera bude što verodostojnija doprinela je muzika s najvećeg poluostrva na Jadranu. Gospodin Vojinović kaže da je gužva u restoranu bila dovoljan pokazatelj koliko se duh Istre dopao Beograđanima.

Milan Hrvatin, vlasnik restorana "Orca" u Rovinju, rekao nam je da se kuhinja Istre zasniva na zdravoj hrani i da nosi pečat mediteranskog područja. Specijaliteti su uglavnom zasnovani na ribi. Za ovu priliku odlučili su da jelovnik podele na nekoliko delova - četiri su zasnovana na ribljim, a tri na specijalitetima od mesa.
(old_image)
Hladni domaći narezak, istarska manestra sa bobicama, jagnjetina na teci i fritule činili su prvi meni. Drugi čine karpaćo od bifteka na rukoli, rižoto s jagnjetinom i ćureći odrezak punjen pršutom i sirom. U trećem meniju pažnju su nam privukli pljukanci, tj. domaći makaroni. Tu su i teleći medaljoni, biftek s tartufima, lešo jagnjetina s povrćem. Izbor ribljih specijaliteta bio je raznovrstan - od karpaća od škampa, tune, brancina, raviola punjenih sirom u kombinaciji s plodovima mora, krem supe od škampa, punjenih lignji, do salate od hobotnice.

Specijalitet Istre svakako su tartufi, a prave se s omletom ili njokama. Kažu da od njih možete postati zavisni, samo treba malo vremena da se naviknete na jak i ne baš prijatan miris. Maslinovo ulje takođe je zaštitni znak poluostrva - odlično ide uz pršutu i sir, a nezamenjiv je dodatak u pripremi ribljih specijaliteta. Od deserta, najtraženije su bile fritule ili krofnice, ali i popularni tiramisu.

Gospodin Hrvatin stekao je utisak da se Beograđanima najviše dopao karpaćo od škampa i da su bili raspoloženi da probaju odlična istarska vina. Malvazija je pravi izbor pića, uz specijalitete mora, teran uz meso, a uz desert najbolje ide muskatno vino.

Dvadesetosmogodišnji Roberto Kmet, glavni kuvar "Orke", rekao nam je da je oduševljen Beogradom, a odnosom s kolegama više nego zadovoljan. Zajedničkim snagama učinili su da sve bude urađeno najbolje što može.
(old_image)
Gospodin Hrvatin poverio nam je da svojim domaćinima želi da uzvrati gostoprimstvo, tako što će organizovati dane naše nacionalne kuhinje u Istri.

Ako vam je prijao zavodljivi šarm istarske kuhinje, ne zaboravite ga kada naredne godine budete birali destinaciju za letovanje. Do tada se možete samo nadati da će se ovakva prilika ponovo ukazati.

Tekst: Marija Milenković
Foto: Saša Džambic

Pogledajte još