Rvači i rukometaši kritikuju odluku o Univerzijadi

Odluka o smanjenju broja sportova na predstojećoj Univerzijadi u Beogradu izazvala je veliko negodovanje među sportskim radnicima. Pre svih, selektor rvačke reprezentacije Srbije Milorad Dokmanac izjavio je da je iznenađen činjenicom da na Univerzijadi neće biti "najstarijeg olimpijskog sporta - rvanja". 

- Činjenica da se morao redukovati broj takmičara i sportova ne objašnjava zašto nema mesta za najstariji olimpijski sport. Sve ovo imaće negativne odjeke u Svetskoj rvačkoj federaciji i negativne posledice po sport, a mi smo poslednjih godina bili organizatori mnogih velikih takmičenja - izjavio je Dokmanac agenciji Beta. 

Selektor rvačke reprezentacije objasnio je da je potpisan ugovor između Svetske rvačke federacije i Svetske studentske sportske federacije, čime je garantovan nastup vrhunskih takmičara. 

- Univerzijada je bila takmičenje na kome su Davor Štefanek, Kristijan Fris i Aleksandar Maksimović mogli da osvoje medalje - rekao je Dokmanac. 

Generalni sekretar Rukometnog saveza Srbije Božidar Đurković izjavio je da ga je vest o tome da ovaj sport neće biti na Univerzijadi 2009. "pogodila kao grom iz vedra neba".
 
- Odluka je takva kakva jeste, pa ako je to velika ušteda za državu, onda u redu. Ipak, mislim da je rukomet trebalo da bude na Univerzijadi, pogotovo sada, kada smo dobili organizaciju Evropskog prvenstva 2012. godine - rekao je agenciji Beta Đurković. 

Zbog smanjenja troškova organizacije Univerzijade 2009, iz programa je izbačeno šest sportova: rvanje, streljaštvo, veslanje, kajak i kanu na mirnim vodama, rukomet i karate.
Univerzijada će biti održana od 1. do 12. jula u Beogradu, a umesto 13.000 sportista učestvovaće 8.500, koji će se takmičiti u 15, a ne kako je prvobitno planirano - u 21 sportu. Pored 13 "standardnih" sportova, na spisku su tekvondo i streličarstvo. 

Predsednik Izvršnog odbora Univerzijade Nebojša Ilić objasnio je da su streličastvo i tekvodno ostali u programu tog takmičenja zato što će njihovu organizaciju platiti međunarodne organizacije tih sportova, kao i da su to sportovi s najmanjim brojem učesnika. 

(24 sata)

Pogledajte još