Samit šefova parlamenata EU i zemalja kandidata

VARSSAVA, 20. aprila 2012. (Beta) - Pozivom da parlamenti zemalja članica Evropske unije ne budu samo pasivni posmatrači procesa u Uniji, već da se angažuju u obnavljanju evropskog jedinstva, u petak je u Varšavi počeo dvodnevni samit šefova parlamenata članica EU i zemalja kandidata.

Delegacije nacionalnih parlamenata i predstavnici Evropskog parlamenta u petak i subotu baviće se pre svega krizom evropskog jedinstva i pretnjom dezintegracije EU, kontrolom zajedničke spoljne politike, zajedničke bezbednosti i odbrane kao i odnosom parlamenata sa javnošću i medijima.

"Ne možemo da budemo pasivni učesnici procesa koji se odvijaju u EU. Mi parlamentarci smo odgovorni za njeno funkcionisanje", kazala je na otvaranju skupa predsednica Sejma poljskog parlamenta Eva Kopač.

Šef gornjeg doma, Senata poljskog parlamenta Bogdan Borusevič upozorio je da je uloga nacionalnih parlamenata da pripazi da vlade ne biraju lake preciče u rešavanju kriza i problema, a da reforme koje su usvojene na nivou Unije budu realizovane i u pojedinim članicama.

"Jedna od tema biće i formiranje komisije sastavljene od članova nacionalnih parlamenata koja će se baviti pitanjima spoljne politike, bezbednosti i odbrane. To je predvidjeno Lisabonskim sporazumom ali na žalost još nismo uspeli da formiramo takvu komisiju", kazao je Borusevič.

Pogledajte još