Lek za multiplu sklerozu

 Naučnici najavljuju prvi lek za multipl sklerozu, najčešću neurološku bolest današnjice.

Grupa britanskih naučnika tvrdi da je pronašla lek koji bi mogao, u nekim slučajevima, da zaleči oštećenja mozga izazvana multipleks sklerozom - bolešću koja je posledica oštećenja zaštitne obloge oko centralnog nervnog sistema.

U tekstu objavljenom u stručnom časopisu "New England Journal of Medicine", naučnici sa Univerziteta u Kembridžu kažu da novi lek - nazvan "alemtuzimab" - može da vrati mozgu izgubljene funkcije kod nekih pacijenata u ranim fazama najrasprostranjenijeg oblika multipleks skleroze.

Ipak, uzdržani su neurolozi, lek ne nudi potpuno ozdravljenje. Doktor Li Danster iz britanskog Udruženja obolelih od multipleks skleroze ukazuje da novi lek, čak i ako se posle daljih ispitivanja potvrdi njegova efikasnost, ne nudi potpuno ozdravljenje.

"Reč je o još uvek eksperimentalnom leku ali se svi nadamo najboljem" - naglašava profesor Danster.

Po njegovom mišljenju, "ono što alemtuzimab nudi pacijentima jeste mogućnost zaustavljanja daljeg pogoršanja njihovog zdravstvenog stanja, zadržavanje oboljenja na podnošljivom nivou i mogućnost obnavljanja nekih od izgubljenih funkcija".

Prema još uvek suzdržanim komentarima britanske medicinske javnosti, reč je o prvom leku za lečenje multipleks skleroze koji može da zaustavi i čak leči štetne posledice ove bolesti.

Multipleks skleroza može da dovede do gubitka vida i pokretljivosti kao i do kognitivnih problema.

Danas je multipleks skleroza jedna od najčešćih među neurološkim bolestima koje umanjuju funkcije organizma i koje se javljaju kod odraslih mlađih pacijenata a koje do sada nije bilo moguće lečiti.

 KEMBRIDŽ, 24. oktobar 2008. (FoNet)

Pogledajte još