Kritika odluke o slanju vojnika na Kosovo

BERLIN, 23. aprila 2012. (Beta) - Odluka da se na Kosovo pred izbore u Srbiji hitno upute dodatni vojnici iz sastava nemačkih oruzanih snaga naišla je u nemačkim političkim krugovima i na kritiku uz ocenu da ovaj potez samo potvrdjuje koliko je situacija u tom regionu "bezizgledna".

Ulrih Kirš, predsednik Nemačkog udruženja oruzanih snaga, koje okuplja aktivne i rezervne oficire, ocenio je da odluka o slanju dodatnih nemačkih snaga na Kosovo pokazuje "kako je tamo tanak led".

Vojno gledano za Kirša je ova odluka ispravna, ali "istovremeno pokazuje da je politički gledano situacija tamo sve bezizglednija". Jer, kako je dodao, "vlada Srbije čini premalo da bi etnički sukob bio primiren", a uz to dolazi i "veliki problem organizovanog kriminala na Kosovu".

Opozicioni Zeleni su saveznoj vladi povodom odluke o slanju dodatnih trupa prebacili da je prerano i u prevelikoj meri smanjila broj nemačkih vojnika u sastavu KFOR-a.

Stručnjak ove stranke za odbrambenu politiku Omid Nuripur kritikovao je u jednom novinskom intervjuu da je "opasnost sukoba na Kosovu znatno porasla u vreme dok su sve oči bile uperene ka Avganistanu".

Pogledajte još