Anan: Situacija u Siriji neprihvatljiva

UJEDINJENE NACIJE, 24. aprila 2012. (Beta-AP) - Izaslanik Kofi Anan rekao je u utorak Savetu bezbednosti UN da je situacija u Siriji neprihvatljiva i posebno izrazio zabrinutost zbog izveštaja da su vladine trupe ušle u grad Hamu i pucale iz automatskog oružja, izjavile su diplomate u Njujorku.

Diplomate iz Saveta bezbednosti rekle su, uz uslov da ostanu anonimne pošto je videokonferencija na kojoj je Anan govorio bila zatvorena za javnost, da je izaslanik UN i Arapske lige rekao da je situacija u Siriji "potpuno suprotna želji medjunarodne zajednice".

Anan je, prema rečima diplomate, rekao da je "za prekor i neprihvatljivo" ako je tačno da su vladine snage juče pucale u Hami.

Takodje je rekao članicama Saveta bezbednosti da se moraju ispuniti obećanja o ispunjavanju njegovog mirnovnog plana za Siriju prema kojem je primirje stupilo na snagu 12. aprila.

Oni su naveli da je on rekao da je neophodno brzo postaviti posmatrače UN na terenu kako bi mogli da prate poštovanje obaveza prema mirovnom planu.

Pogledajte još