Rušenje 200 objekata na Uvcu

UŽICE, 29. oktobar 2008. (FoNet (old_image)) - Ministarstvo za zaštitu životne sredine najavilo je da će oko 200 nelegalno izgrađenih objekata na obalama Zlatarskog, Uvačkog i Radonjskog jezera, koji direktno ugrožavaju zaštićeno izvorište pijaće vode i stanište beloglavog supa, biti porušeno u skladu sa zakonom.

To će biti učinjeno kada se okonča upravni postupak po žalbama vlasnika objekata, izjavila je u Užicu Aleksandra Damjanović-Petrović, pomoćnik ministra za zaštitu životne sredine.

Izvršenje donetih rešenja republičkog građevinskog inspektora odloženo je jer je ministarstvo želelo da se proveri da li ima osnovanih žalbi i one će se pozitivno rešiti, a ti objekti neće , kako je rekla Petrović, biti srušeni.

U toku ove godine sedam vlasnika nelegalnih objekata kažnjeno je u iznosu od 100 000 do 140 000 dinara, a za oštećenje zaštićenih prirodnih dobara predviđene su i kazne zatvora od tri meseca do pet godina .

Inspekcija Ministarstva zaštite životne sredine prikupila je podatke o vlasnicima i katastarskim parcelama uz stručnu pomoć Zavoda za zaštitu prirode Srbije, a sva rešenja su u skladu sa zakonima o zaštiti zivotne sredine, voda i planiranju i izgradnji objekata kao i Uredbom o proglašenju specijalnog rezervata prirode Uvac.

Pogledajte još