13. platu dele samo javna preduzeća: Direktori daruju kao da su deda mrazovi

Najveću 13. platu, verovatno oko 60.000 dinara, dobiće zaposleni Elektromreže, čija prosečna primanja iznose upravo toliko.

Javna preduzeća koja ostvaruju dobit, kao što je Elektromreža, imaju obavezu da polovinu profita daju državi, a drugu polovinu zadrže za sebe.

"Novac koji nam ostane deli se tako što jedan deo ide na 13. plate, a drugi deo za razvoj elektromreže",
kaže izvor “Blica” u Elektromreži.

Milan Krkobabić, generalni direktor Pošte, priznaje da je ovo preduzeće već dodelilo naknade “na nivou polovine mesečne plate” po osnovu ostvarene dobiti.

"U preduzeću koje ima 15.000 zaposlenih ta suma nije impresivna, jer ni plate nisu visoke. Ja sam za to da radnici i sledeće godine učestvuju u raspodeli dobiti firme"
, napominje Krkobabić.

Samo jubilarne nagrade-
- Mi delimo samo jubilarne nagrade u visini prosečne plate - kaže Srđan Mišković, direktor „Jat tehnike“.

I Marko Ćulibrk, prvi čovek Dunav osiguranja, kaže za “Blic” da ovo preduzeće još nije donelo konačnu odluku o visini 13. plate.

"Verovatno će nešto biti, ali će iznos biti niži od prosečne plate" kaže Ćulibrk.

Neka druga državna preduzeća poput Telekoma, iako beleže bolje rezultate poslovanja, neće deliti 13. platu. U državnim i javnim preduzećima, poput Skijališta, Elektroprivrede Srbije i Železnica, neće isplatiti dodatnu zaradu.

Dušan Bajatović, direktor Srbijagasa, kaže za “Blic” da ovo preduzeće neće zaposlenima dodeliti još jednu, vanrednu platu jer za to nema osnova.

"Po kolektivnom ugovoru 13. plata se isplaćuje iz raspodele dobiti, a to nije slučaj sa našim godišnjim bilansom, koji neće biti pozitivan", rekao je Bajatović.

Izvor: Blic

Pogledajte još