Đoković osvojio Australian open

BEOGRAD, 30. januara 2011. (Beta) - Srpski teniser Novak Đoković osvojio je drugi put u karijeri, Otvoreno prvenstvo Australije u Melburnu, pošto je pobedio petog tenisera sveta, Britanca Endija Mareja sa 3:0 u setovima (6:4, 6:2, 6:3).

Treći igrač sveta je 2008. godine osvojio Australijan open, kada je posle četiri seta pobedio Francuza Žoa Vilfreda Congu. S druge strane, Marej ni u drugom uzastopnom finalu Australijan opena nije stigao do trofeja.

On je prošle godine igrao u finalu, ali je posle tri seta izgubio od Švajcarca Rodžera Federera. Mari je pokušao da postane prvi Britanac od Freda Perija 1936. godine koji je osvojio neki grend slem turnir.

Đoković je na putu do finala izgubio samo jedan set, u drugom kolu protiv Ivana Dodiga iz Hrvatske, a maksimalnim rezultatom pobedio je Špance Marsela Granoljersa i Nikolasa Almagra, Čeha Tomaša Berdiha i Švajcarca Rodžera Federera, dok mu je sunarodnik Viktor Troicki predao meč.

Marej je do finala došao pobedama protiv Slovaka Karola Beka, Ilje Marčenka iz Belorusije, Španca Giljerma Garsije Lopesa, Austrijanca Jirgena Melcera, Ukrajinca Aleksandra Dolgopolova i Španca Davida Ferera.
(old_image)
Đoković je potpuno dominirao u meču, sedam puta je oduzeo servis protivniku, iz 18 pokušaja, dok je Mari od četiri iskoristio tri brejk lopte.

U prvom setu teniseri su uglavnom igrali sigurno prilikom svojih servisa. Brejk loptu imao je Đoković, u drugom gemu, ali nije uspeo da je iskoristi. S druge strane, Britanac u prvom setu nije imao nijednu šansu za brejk.

Do dve brejk lopte u 10. gemu, Đoković je došao pošto je razmenio sa protivnikom 38 udaraca i posle greške Marija, koji je poslao lopticu u aut, srpski teniser je posle 59 minuta igre poveo u meču.

Na Mareja je loše uticao izgubljeni prvi set, nije uspeo da pronadje svoju igru, što je Đoković iskoristio, osvojio sedam uzastopnih gemova i poveo sa 5:0. U tim trenucima, Đoković je sigurnim servisima osvajao gemove, ali je i bez problema oduzimao servis protivniku.

U drugom gemu iskoristio je drugu brejk loptu, dok je u četvrtom gemu bez izgubljenog poena oduzeo servis Mariju. Britanac se u završnici trgnuo, osvojio gem na svoj servis, a zatim i napravio brejk bez izgubljenog poena, ali je u osmom gemu ipak izgubio svoj servis, što je donelo Đokoviću prednost od 2:0.
(old_image)
Marej je u prvom gemu trećeg seta uspeo da oduzme servis Đokoviću, koji je u nastavku vratio brejk i uz gem na svoj servis preokrenuo na 2:1. Britanac je u narednom gemu loše servirao, a Đoković je iskoristio tek sedmu brejk loptu, kada je posle izlaska na mrežu Mareja "pasing šotom" poentirao i poveo sa 3:1.

Marej je odmah vratio brejk i u narednom gemu izjednačio, ali je Đoković vezao tri gema uzastopno i posle dva sata i 37 minuta igre došao do svog drugog trofeja u Melburn parku.

Đoković je pored trofeja, zaradio 1,6 miliona evra, a Mariju je pripalo upola manje.

Pogledajte još