Nadal odbranio titulu i prvo mesto!

Zahvaljujući šestom trijumfu na drugom godišnjem gren slem turniru u poslednjih sedam godina, Nadal je uspeo da odbrani i prvo mesto na ATP listi.

Španac sada ima 12.070 bodova, 45 više od Novaka Đokovića, koji je šansu da postane prvi teniser sveta propustio u polufinalu, kada je izgubio od Federera.

Razlika između dvojice trenutno najboljih igrača sveta od sutra će biti i nešto veća, jer je Đoković otkazao učešće na Kvins turniru u Londonu, gde je prošle godine ispao u osmini finala. Na taj način će izgubiti 20 bodova.

Nadal je lane na Kvinsu stao u četvrtfinalu, što znači da brani 45 bodova. Ukoliko naredne sedmice trijumfuje u Londonu, Španac će gren slem u Vimbldonu početi sa prednošću od 270 bodova u odnosu na Đokovića.

Do desete titule na gren slem turnirima, a šeste u Rolan Garosu, Nadal je stigao posle velike borbe u sva tri seta.

Iako je finalni meč trajao duže od tri i po sata, odluka je praktično pala već u prvom setu, koji je Nadal uspeo da dobije, iako je Federer vodio 5:2.

Posle tog šoka, Švajcarac je postao dosta nesiguran i pravio je za njega neverovatan broj neiznuđenih grešaka. U drugom setu je, doduše, uspeo da stigne do taj brejka, iako je Nadal kod vođstva od 5:4 servirao za set, ali je tada odigrao veoma loše i lako je izgubio.

Tada je bilo jasno ko će pobediti, jer Nadal još nikada nije izgubio meč u kome je vodio 2:0 u setovima, ali se Federer nije predavao i uspeo je da dobije treći set, uprkos tome što je gubio 4:2.

Više od toga, međutim, nije mogao. U četvrtom setu je bilo vidljivo da nema snage, jer ga je sigurno dosta iscrpeo polufinalni meč protiv Đokovića.

Nadal je, s druge srane, leteo po terenu i u finišu je deklasirao najtrofejnijeg tenisera sveta.

Tako je Nadal nastavio neverovatnu seriju na Rolan Garosu. Ovo mu je bio 46. meč u karijeri na Rolan Garosu i 45. pobeda. Jedini poraz doživeo je 2009. godine u osmini finala kada ga je pobedio Robin Soderling.

(FoNet)

Pogledajte još