Orlovi osvojili srebrnu medalju

Srbija je poslednju medalju na evropskim šampionatima osvojila 1996. godine, kada je bila "bronzana". "Orlovi" su ovim rezultatom izborili plasman na Svetsko prvenstvo i izborili kvalifikacije za Olimpijske igre u Londonu.

Najefikasniji u tim u Srbije bio je Rajko Prodanović sa četiri gola, dok je Nenad Vučković postigao tri.

Dance je predvodio Mikel Hansen sa devet golova.

Prvo poluvreme obeležile su čvrste odbrane na obe strane i malo postignutih golova. Danci su bolje počeli meč i poveli sa 2:0, a prvi gol za Srbiju dao je Rajko Prodanović posle pet i po minuta igre.

U sledećem napadu rezultat je izjednačio Nikola Manojlović, ali su potom gosti ponovo poveli i do isteka 30. minuta konstantno bili u vođstvu sa jednim ili dva gola prednosti.

Najbolji strelci reprezentacije Danske u prvom poluvremenu bili su Mikel Hansen i Andres Egert Jensen sa po tri gola. Srbiju su predvodili Nenad Vučković i Prodanović sa po dva gola. U prvom delu meča istakli su se, takođe, i golmani obe selekcije, Darko Stanić i Niklas Landin Jakobsen sa po 11 odbrana.

(old_image)

Drugo poluvreme počelo je isto kao i početak meča, sa dva gola u mreži Srbije. Strelac oba pogotka bio je Nikolaj Markusen, da bi u 34. minutu Ivan Nikčević smanjio na 8:11. Usledili su golovi Nenada Vučkovića i Alema Toskića pa je domaća selekcija prišla na gol zaostatka.

U 47. minutu Danska je povela sa četiri razlike (16:12), ali su Prodanović, Rastko Stojković i Marko Vujin uspeli da "vrate Srbiju u meč" i ponovo smanje na gol razlike (16:17). Pobedu Dancima i titulu evropskog prvaka obezbedio je u finišu meča najbolji strelac finala Mikel Hansen, strelac četiri od poslednjih pet golova gostujuće reprezentacije. On je postigao ukupno devet golova.

Velike zasluge za pobedu Danaca ima i golman Landin Jakobsen, koji je večeras imao čak 19 odbrana. Na suprotnoj strani, Stanić je zaustavio 15 šuteva protivničkih igrača.

U 52. minutu meča reprezentativac Srbije Nikola Manojlović je dobio crveni karton zbog trećeg isključenja.

Tribine Beogradske arene večeras su bile ispunjene skoro do poslednjeg mesta, međutim podrška navijača Srbije nije bila na očekivanom nivou. Domaći reprezentativci, ipak, su na kraju meča pozdravljeni skandiranjem "šampioni, šampioni".

Beta

Pogledajte još