Balkan 2012: Pregled najvažnijih događaja (PRVI DEO)

APRIL:
1. aprila poginulo je šestoro ljudi poginulo u požaru koji je izbio u diskoteci u Novom Sadu. Stradali su tri mladića i tri devojke, dok su još dve osobe lakše povređene.

- Na snagu je stupio Sporazum Evropske unije (EU) sa Crnom Gorom o uspostavljanju okvira za učešće Crne Gore u operacijama EU za upravljanje kriznim situacijama.

- Ministri spoljnih poslova Velike Britanije i Nemačke poručili su povodom 20. godišnjice međunarodnog priznanja nezavisnosti Bosne i Hercegovine da 2012. godina treba da bude godina napretka prema evropskim integracijama.

- Šef Specijalne jedinice za borbu protiv korupcije u Specijalnom tužilaštvu Kosova Nazmi Mustafa uhapšen je u Prištini zbog primanja mita.

- Hrvatska kriminilastička policija zatražila je od kabineta predsednika Hrvatske informacije o posetama Pantovčaku, dok je šef države i vrhovni komandant bio Stjepan Mesić, zbog spornih odluka o kupovini oklopnih vozila Patria za HV.

Nove optužnice
- U Hrvatskoj je podignuto sedam novih optužnica protiv bivšeg ministra unutrašnjih poslova Ivice Kirina i nekoliko direktora državnih preduzeća

- U Sarajevu je 6. aprila obeležena 20. godišnjica agresije na BiH. Ugledni reditelj Haris Pašović realizovao je tim povodom spektakularni projekat "Sarajevska crvena linija". Duž centralne sarajevske Titove ulice postavljeno je 11.541 stolica koje su simbolizovale ubijene građane Sarajeva.

(old_image)

- Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer ef Zukorlić najavio je da će se kandidovati za predsednika Srbije na predstojećim izborima koji će biti održani 6. maja.

-Tih dana policija je u Novom Sadu privela 10 osoba u akciji hapšenja osumnjičenih za paljenje zgrade Ambasade SAD-a u Beogradu 2008. godine.

(old_image)

Započeo proces protiv Sanadera

Na Županijskom sudu u Zagrebu 16. aprila započeo je "proces stoleća" protiv bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera, bivšeg portparola Vlade Hrvatske i Hrvatske demokratske zajednice Ratka Mačeka.

-Albanska nacionalna armija ponovo je pretila intervencijom na severu Kosova, ali i u zapadnoj Makedoniji, na jugu Srbije i Grčkoj.

- Tela četvorice mladića i jednog muškarca srednjih godina pronađena su 13. travnja kod jezera u blizini sela Smiljkovci, severno od Skoplja. Muškarci su ubijeni iz vatrenog oružja. Tela su otkrili ribari u blizini dvaju automobila za koje se pretpostavlja da su pripadali žrtvama. Nakon toga došlo je do napetosti, a grupa Makedonaca zapalila je kuću čiji su vlasnici Albanci.

-Sabor Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na zasedanju u Sarajevu doneo je odluku da se pokrene procedura za izbor novog reisu-l-uleme.

MAJ
- Anđelina Džoli izabrana za počasnog građanina Sarajeva
(old_image)
-U Sarajevu je 3. maj obeležena godišnjica događaja u "Dobrovoljačkoj ulici" u Sarajevu. Stotine sarajevskih policajaca onemogućilo je kontakt predstavnika srpskog udruženja žrtava, odnosno vlasti Republike Srpske i branilaca Sarajeva, koji su ponovili kako je u Dobrovoljačkoj izvedena "legitimna vojna akcija", te da je isto konstatovao i Haški tribunal.

- Policija Srbije uhapsila je na jugu Srbije osam osoba albanske nacionalnosti, od kojih se pet tereti za ratne zločine nad Srbima.

- U Sarajevu je umro legendarni fotoreporter Danilo Krstanović, autor čuvene fotografije Alije Izetbegovića dok uči Fatihu na Kovačima.

- Policija je u Ljubljani, Kopru i po Gorenjskoj uhapsila 50 osoba koji se sumnjiče da su pripadnici mafije, a među njima i "kumovi" ; slovenskog ogranka balkanske mafije. Sumnjiči ih se da su trgovali drogom i oružjem na području EU-a i Balkana.

- U nekoliko makedonskih gradova održan je protest više hiljada Albanaca zbog policijske akcije "Monstrum" u kojoj je zbog ubistva pet osoba uhapšeno 20 Albanaca. Ugledni profesor Fakulteta islamskih nauka Enes Karić odlučio je da se neće se kandidovati za reisu-l-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

-Od 16. do 18. maj održan je treći po redu Sarajevo Business Forum (SBF). Prijavljeno je oko 650 učesnika SBF-a, od čega oko 350 stranih i 250 domaćih. Ove godine napravljena je velika knjiga projekata sa 137 novih ideja. Na SBF-u je bilo prisutno 100 zvaničnika.

- U maju je obeleženo 549. godina čuvene Ahdname.
- Slučaj 19-godišnje nemačke državljanke Betine Siegner koja je osam godina bila u ropstvu i na najbrutalniji način maltretirana u mestu Karavlasi kod Kalesije šokirao je Bosnu i Hercegovinu, ali i region.

JUN
- U Mostaru je završen 10. UNESCO-ov samit šefova država i ministara 10 zemalja jugoistočne Evrope.

-Bivši premijer Slovenije Borut Pahor izjavio je da će se kandidovati na predsedničkim izborima sledeće godine.

-Tri osobe su poginule, a osam je lakše i teže povređeno u eksploziji bombe u diskoteci u banatskom mestu Idvor, na severozapadu Srbije, koju je aktivirao gost.

(old_image)

-Grupa građana Trebinja sprečila je odvoz kamena s kule Petrina iznad tog grada. Otkriveno je da je kamen nelegalno nameravao da otkupi režiser Emir Kusturica. Ceo događaj se pretvorio u regionalnu aferu.

-Direktor kosovske Agencije za privatizaciju Dino Asanaj podlegao je povredama zadobijenim u napadu izvedenom dan ranije.
Izvor: Index.hr

Pogledajte još