Blagajnik SPC ukrao iz Patrijaršije milion evra

Krađu je prijavio crkveni vrh a sa slučajem je upoznat patrijarh Irinej, koji je povodom ovog skandala razgovarao sa funkcionerima MUP-a.

Prema pisanju Blica, blagajnik je uhapšen pod sumnjom da je ukrao skoro milion evra. Prema saznanjima ovog lista, iz patrijaršijske kase je ukradeno 19,5 miliona dinara, 40.000 švajcarskih franaka, 50.000 američkih dolara i 890.000 evra.

Blic od svojih izvora saznaje da je reč o dugogodišnjem radniku Patrijaršije, koji je, kako se navodi, Crkvu potkradao više godina. Sumnja se da u tome nije bio sam, pa će pod istragom biti i ostali blagajnici u Patrijaršiji, piše ovaj list.

- Hapšenje blagajnika izvedeno je tako diskretno da čak ni zaposleni u Patrijaršiji nisu znali o čemu je reč-
rekao je za Blic izvor Patrijaršije.

List navodi i da se patrijarh Irinej lično založio za diskreciju ove policijske akcije. Neposredno po hapšenju zaposleni su obavešteni da narednih dana ne moraju da dolaze na posao.

Eparhijsku kasu jednom godišnje kontoliše nezavisna crkvena komisija.Tokom godine kasu niko ne proverava, tako da blagajnik u januaru može nekome pozajmiti novac, a da bude vraćen u decembru pred kontrolu.

Na pitanje odkud Crkvi toliki novac, on je rekao da najverovatnije potiče iz takozvanog eparhijskog razreza.

Pod kontrolom opljačkane blagajne je i centralni magacin iz koga se svim hramovima prodaju sveće i ostale crkvene potrepšine, kako što su marke za krštenicei venčanja i razni formulari.

Kako prenosi Blic o crkvenom novcu su strogo vodlili računa pokojni patrijarh Pavle i novi patrijarh irinej. Međutim u vreme bolesti bivšeg patrijarha nije bilo kontrole, pa se predpostavlja da je dobar deo crkvenih para ukraden u to vreme

Izvor: Blic

Pogledajte još