Blokiran manastir Visoki Dečani: Lokalni ekstremisti pokušavaju da prodru unutra!

Pristup manastiru Visoki Dečani je blokiran snažnim snagama policije i KFOR-a uz učešće italijanskih karabinjera, potvrdio je za B92 iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić. On kaže da je situacija mirna, ali napeta. Eparhija raško-prizrenska saopštava da manastiru preti rukovodstvo opštine Dečani koji se protive odluci Vrhovnog suda Kosova da se manastiru vrati imovina.

Zbog pretnji od strane rukovodstva opštine Dečani i grupa koje već danima organizuju demonstracije u ovom gradu protiv manastira Visoki Dečani, a posebno njihove namere da danas protestvuju pred samim manastirom, iguman manastira Visoki Dečani arhimandrit Sava odlučio je da zatvori kapije manasitra za sve posetioce, prvi put u toku poslednjih 13 godina, saopštava eparihjija.

Eparhija dodaje da je, prema njihovim saznanjima, namera demonstranata da pred manastirom postave plakate sa uvredljivom sadržinom, pre svega natpis “ovo je naš manastir – dalje ruke od naše zemlje”. Kako navode, manastir je već danima izložen demonstracijama koje se održavaju u obližnjem gradu, najuvredljivijim porukama i otvorenim pretnjama povodom odlulke Vrhovnog suda Kosova da potvrdi imovinska prava manastira.

- Ovakvo ponašanje koje je direktno u suprotnosti sa vladavinom prava doživljavamo kao otvorenu bezbednosnu pretnju i ne možemo dozvoliti da se pretnje prenose u neposrednu blizinu ove svetinje koja je i na listi Svetske kulturne baštine UNESKO i koja je već četiri puta do sada oružano napadana od strane onih koji danas forsiraju ovu kampanju - saopštava eparhija raško-prizrenska.

Demonstranti se protive sudskoj odluci da se manastiru Visoki Dečani vrati 23 hektara zemlje koja pripada manastiru.

Iguman manastira Visoki Dečani arhimandrit Sava Janjić obavestio je danas i strana predstavništva u Prištini, OEBS i EULEKS da je manastiru onemogućen normalan život i da opština Dečani ne samo da ne poštuje zakone već otvoreno radi na etničkom čišćenju ove teritorije. Iako je za normalne građane manastir Dečani velika prilika za razvoj Kosova, za ekstremiste srpske svetinje predstavljaju prepreku ka stvaranju etničkičistog albanskog društva.

- Imajući sve ovo u vidu reč je o vladavini terora u ovoj opštini iz koje se sada pokušavaju proterati poslednji preostali Srbi, monasi, jer su svi drugi srpski stanovnici Dečana proterani odmah nakon rata. Ove akcije praćene su ogromnom medijskom kampanjom kosovskih medija koje gledaoce svakodnevno zasipaju najneverovatnijim neistinama koje imaju za cilj da podstaknu etničku i versku mržnju iako je manastir za vreme rata pomagao i albanskim izbeglicama i snažno pozivao na poštovanje prava svih ljudi i mir u regionu - rekao je otac Sava.

(old_image)

Izvor: B92

Pogledajte još