Da li hakeri danas Anonymous ruše Facebook?

"Operacija Facebook", kako su je nazvali hakeri pod nadimkom "Anonymous", najavljena je još pre tri meseca, ali kako se čuvena "Noć Gaja Foksa" poznata kao "Noć lomača" približava korisnici Facebooka su u sve većem strahu da je to mogući pad (ako ne i uništenje) ove popularne društvene mreže.

Grupa "Anonymous" je za 5. novembar najavila napad i rušenje Facebooka za šta je razlog, kako navode, "Facebookov odnos prema privatnim informacijama korisnika ove društvene mreže, koje oni prosleđuju oglašivačima".

Osim što aktivno učestvuju u pokretu "Occupy Wall Street", grupa "Anonymous" je prošle godine svojim hakerskim napadima dobro prodrmala sledeće institucije: Pentagon, Sony, CIA-u, News Corp., Bank of America i stranice nekoliko državnih vlada.

Čuvena scena iz filma "V fot Vendetta"!

Iako informacija o napadu na Facebook nije potvrđena, o njoj se intenzivno priča, a 5. novembra će preko 800 miliona korisnika ove društvene mreže saznati da li su "Anonymous" zaista prkosni i uporni da dokažu svoju poentu kao Gaj Foks. Stručnjaci za Facebook svakako preporučuju da se bude oprezan, jer ovi hakeri su najčešće veoma ozbiljni u svojim namerama.

Inače, "Anonymous" je osim simboličnog datuma za rušenje Facebooka - 5. novembra, preuzeo i simbol - poznatu masku Gaja Foksa, koju je proslavio film "V for Vendetta". Naravno, sigurno ih je inspirisao i simbolični značaj ovog datuma tj. "Noći lomača". Da vas podsetimo, Gaj Foks je bio vođa Zavere baruta tokom koje je pokušao da ubije engleskog kralja Džejmsa I, dizanjem u vazduh Dom lordova u Engleskoj. Međutim, nije uspeo, ali sećanje na njegov prkos je ostalo da živi u Englezima do danas. Svakog 5. novembra u Engleskoj se pale velike vatre i izgovaraju prkosne reči: "Remember, remember, the fifth of November, the gunpowder treason and plot. I know of no reason why the gunpowder treason should ever be forgot".

Da li se plašiš napada na Facebook?
Da li "Anonymous", po tvom mišljenju, imaju/nemaju poentu?

Pogledajte još