Đelić, Labus i Kolesar na saslušanju zbog prodaje "Sartida"

Labus je u vreme prodaje smederevske železare bio potpredsednik u saveznoj vladi i ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom. Vlahović je bio ministar privrede i privatizacije,Đelić ministar finansija, a Kolesar je bio šef radne grupe zadužene za privatizaciju "Sartida" i šef kabineta tadašnjeg premijera Zorana Đinđića.

Na pitanja o njihovoj ulozi u prodaji smederevske železare američkom „Ju-Es stilu“ za 21,3 miliona dolara, koju je EU stavila na spisak 24 sporne privatizacije, ova trojica bivših visokih državnih funkcionera morala su da odgovaraju operativcima radne grupe Uprave kriminalističke policije. Đunić je kao vlasnik Ekonomskog instituta radio procenu ove kompanije, podseća list.

Američka kompanija „Ju-Es stilu“ je na taj način dobila kompletnu novu i staru železaru sa 300 hektara zemlje, tri livnice, fabriku belih limova u Šapcu (investicija vredna 150 miliona dolara), smederevsku luku od regionalnog značaja, slobodnu carinsku zonu u Smederevu, površine 21 hektar, fabriku kreča u Kučevu, kao i više drugih nekretnina.

U ovom trenutku istražne organe najviše muči činjenica gde se izgubilo šest miliona dolara od Amerike do Srbije, piše list.

List Pitsburg post – gazete objavio je 2004. godine podatak da je "Sartid" kupljen za 33 miliona dolara, od kojih 23 miliona u gotovini, šest miliona za transakcije – provizije i četiri miliona za zbrinjavanje nezaposlenih.

Policija i Tužilaštvo za organizovani kriminal istražuju ko je uzeo tih šest miliona provizije, dodaje list.

Pogledajte još